CEU: Az ajtó nyitva áll a kormány előtt

Az egyetem már várja, hogy együtt dolgozhasson a háromtagú bölcsek tanácsával.

Az egyetem közleményében arról ír, hogy

az ajtó nyitva áll, de hogy eljutunk-e a megoldásig, attól függ, hogy a magyar kormányzat végigtárgyal-e és ratifikál-e egy olyan nemzetközi megállapodást, ami garantálja, hogy a CEU amerikai diplomákat kiállító intézményként szabadon folytassa tevékenységét Budapesten

–  hangsúlyozta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

A CEU közleményében kifejezte, hogy köszöni Söder bajor miniszterelnök, Manfred Weber és az EPP tagjainak közbenjárását. Bíznak benne, hogy erőfeszítéseik eredményesek lesznek. A CEU közölte: már várja, hogy együtt dolgozhasson a háromtagú bölcsek tanácsával, amelyet azért nevezett ki a Néppárt, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy a magyar kormányzat betartja-e vállalásait.

Azonban az egyetem vezetése hozzátette, hogy a fejlemények nem változtatnak a CEU bécsi tervein. Mint írták, a CEU így is kampuszt nyit Bécsben, amely 2019 szeptemberében kezdi meg működését.

Júniusban tárgyalja az Európai Bizottság a lex CEU-t

Az Európai Bizottság azt ígérte, hogy sürgősséggel tárgyalja majd a törvényt, ám erre végül csak az EP-választás után sor. A CEU rektora pár hónapja bejelentette, a CEU Bécsben folytatja.Mint ismert: Manfred Weber ajánlatott tett Orbán Viktornak, hogy pénzügyi segítséget szeretne nyújtani Bajorország a CEU-nak.