Ismét tüntetni fognak a diákok

Egy év után ismét az utcára hívja a diákokat a Független Diákparlament. A szervezet április 26-án demonstrációt szervez a Kossuth térre.

A Független Diákparlament a tavalyi választás előtt több megmozdulást is szervezett. Most ismét demonstrálni fognak, miután a kormány 2020-tól kötelezővé tenné a nyelvvizsgát a felsőoktatásba való jelentkezéshez.

A szervezet aktivistája, Gyetvai Viktor az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy

április 26-án a Kossuth térre hívják a diákokat, hogy az egyetemi felvételihez szükséges kötelező nyelvvizsga ellen tiltakozzanak. Szeretnék elérni, hogy a szabály 2020-as hatályba lépését halassza el a kormányzat mindaddig, amíg nem lesz minőségi nyelvoktatás az ország összes iskolájában.

Másrészről azért tüntetnek, hogy felelevenítsék: még mindig vannak problémák az oktatásban, és még mindig nem kaptak választ a kérdéseikre. Azonnali kérésként pedig a már említett követelést viszik magukkal április végére. De tovább él az a cél is, hogy a döntéshozókkal szeretnének kapcsolatba kerülni, mivel szerintük az oktatási rendszer megreformálásra szorul.

A kötelező nyelvvizsga ellen elsőként a Jobbik tiltakozott. Farkas Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője petíciót is indított a törvény ellen.

A Jobbik képviselője most úgy nyilatkozott, hogy

"nagyon komoly problémákat okozhat, ha bevezetik ezt a rendeletet, akár több tízezer fiatal is kiszorulhat a felsőoktatásból."

Farkas Gergely hozzátette, hogy olyan szakmákból is kiszorulhatnak fiatalok, ahol jelenleg nagy munkaerőhiány van hazánkban. A képviselő úgy fogalmazott:

„A stratégiai ágazatokban, mint például műszaki, tanári vagy egészségügyi, sokkal kevesebben fognak bejutni. Ezek olyan területek, ahol jelenleg nagy munkaerőhiánnyal küszködnek.”

Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője az Alfahírnek elmondta, hogy pártja mindenképpen támogatja a diákok megmozdulását. Kiemelte, hogy azért is óriási probléma ez a szigorítás, mert a közoktatás nem készíti fel a diákokat a középfokú szintre, így viszont sokan hátrányba kerülhetnek, mivelhogy sok család nem engedheti meg magának, hogy külön órákra járassák a gyerekeiket vagy nyelvtanfolyamokra járjanak. Így pedig előnybe kerülhetnek a tehetősebb diákok, akik megengedhetik maguknak a költségesebb megoldásokat.

Az elmúlt években a KSH adatai szerint a felsőoktatásba felvettek 55%-a nem rendelkezett középfokú nyelvvizsgával, így akár a jelentkezők fele is kiszorulhat jövőre.

Jobbik: Anyagi alapú diszkrimináció a kötelező nyelvvizsga

Az ellenzéki párt képviselője, Farkas Gergely szerint ilyen szigorú feltételt csak akkor lehet szabni, hogyha ahhoz az alapok is megvannak.„A magyar középiskolai nyelvoktatás nem tudja felkészíteni a diákokat arra, hogy önmagában az iskolai kereteken belül feltudjanak készülni a középfokú nyelvvizsgára."

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton
1
sss
2019. április 25. | 17:07
A Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője interjút adott az Alfahírnek.
1
sss
2019. április 25. | 17:00
Két pártnak nem volt meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.
1
sss
2019. április 25. | 15:25
Ebben a házasságban az egyik fél hajt és dolgozik, a másik meg közben iszik, és lop.
1
sss
2019. április 25. | 12:15
1
sss
2019. április 25. | 07:00
A Yale Egyetem kutatói levezették, amit a legtöbben már eddig is tudtunk.
sss
2019. április 25. | 17:00
Két pártnak nem volt meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.
sss
2019. április 25. | 15:25
Ebben a házasságban az egyik fél hajt és dolgozik, a másik meg közben iszik, és lop.
sss
2019. április 25. | 12:15
A magyar külügyminisztérium eddig nem reagált.
sss
2019. április 25. | 07:00
A Yale Egyetem kutatói levezették, amit a legtöbben már eddig is tudtunk.
sss
2019. április 24. | 14:25
A párt az elképesztő nyugdíjas-szegénységre hívta föl a figyelmet.