Április végéig nem lesz döntés a Semenya-ügyben

Április végéig nem lesz döntés a Semenya-ügyben

A nemzetközi Sportdöntőbíróság szerint több idő kell ahhoz, hogy helyes döntést hozzanak.

Április végéig elhalasztotta az ítélethirdetést a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a dél-afrikai atléta, Caster Semenya ügyében. A kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben életbe lépett, rá vonatkozó szabályozása ellen fellebbezett.

A nemzetközi Sporddöntőbíróság február óta vizsgálja az ügyet. A legfrissebb közleményük szerint azért van szüksége a szervezetnek további egy hónapra, mert ez az egyik legjelentősebb ügye, amelynek széleskörű következményei lehetnek nem csak az atlétika, hanem a sport jövője szempontjából is.

Ahogy korábban írtuk: A Nemzetközi Atlétikai Szövetség új szabályt alkalmaz(na), amely szerint a túlzottan magas tesztoszteronszinttel rendelkező sportolónők csak úgy versenyezhetnének, ha gyógyszerekkel lecsökkentik a hormonszintjüket. A szabály ellen fellebezzett a 800 méteres női táv olimpiai bajnoka Caster Semenya. Mint ismert, a 2016-os nyári játékokon a szám három dobogósa olyan sportoló lett, aki a hiperandrogenizmus nevű betegség miatt a hölgyeknél magasabb férfihormonszinttel, ezáltal pedig fejlettebb izomzattal is rendelkeznek. 

Április végéig nem lesz döntés a Semenya-ügyben

A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt. A 2009-es, első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián is megnyerte a kétkörös távot, ahogy a legutóbbi két vb-n egyaránt. Ugyanakkor néhány női riválisa többször panaszkodott, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta Semenyát.

A transzgender sportolók lehetnek a jövő női sportolói?

Már 3 éve történt, amikor a Rio de Janeiro-ban rendezett nyári olimpiai játékok 800 méteres számában a nők között a dobogóra kizárólag olyanok állhattak, akik a megengedettnél magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeztek. A számot akkor a dél-afrikai Caster Semenya nyerte meg, a burundi Francine Niyonsaba és a kenyai Margarete Wanbui előtt.

Az IAAF már 2015-ben is szabályozni akarta a helyzetet, de akkori kísérletét éppen a CAS hiúsította meg az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva. Tavaly márciusban azonban az IAAF tanácsa jóváhagyta az új szabályt, mivel egy 2017-es - az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült - tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteron szintű nők jelentős előnyt élveznek a pályán a riválisokkal szemben.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség jogásza úgy nyilatkozott korábban, hogy azért vezetnék be ezt a szabályt, mert

nem szeretnének kaput nyitni a transzgender sportolók előtt, ugyanis ebben az esetben rendre ők fognak dominálni a női versenyeken.

A szabály szerint a versenyzőknek először is bizonyítaniuk kell, hogy nők vagy interszex állapottal élnek. A tesztoszteronszintjüket legalább fél éven át 5 nmol/liter szint alatt kell tartaniuk, és ezután át sem léphetik ezt a szintet, ha továbbra is versenyezni szeretnének. Azon sportolók, akik nem teljesítik a feltételeket, nem indulhatnak nemzetközi versenyen, vagy kizárólag a férfi mezőnyben vehetnek részt.