„Egy új csata kezdődik: a titkos bevándorláspárti tervekkel szemben” - b-kategóriás konteóval nyitott a Fidesz kampánya

„Egy új csata kezdődik: a titkos bevándorláspárti tervekkel szemben” - b-kategóriás konteóval nyitott a Fidesz kampánya

Brüsszelben "titkos tervek" készülnek.

Szijjártó Péter külügyminiszter meglepetésre hétfőn napirend előtti felszólalásra jelentkezett, hogy beszámoljon arról, Brüsszelben "titkos tervek" készülnek arról, hogy jogilag kötelezővé tegyék a Magyarország által is elutasított globális ENSZ-migrációs csomagot, ami „a legveszélyesebb dokumentum”, ami eddig ebben a témában született. Ez alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt – fogalmazott Szijjártó, hozzátéve, a paktum szerint az országok csak kiindulási, vagy tranzit, vagy célországként definiálhatják magukat.

A külügyér többször is megismételte, hogy szerinte most azon dolgoznak Brüsszelben, hogy kötelezővé tegyék ezt a globális csomagot, és a brüsszeli „titkos tervek” azt is megírták, hogy a migrációs csomagnak jogi hatása van a fejlesztési pénzekre, és döntően befolyásolják a jogalkotási folyamatokat is az EU-ban. Sőt, Szijjártó Péter még azt is elárulta a titkos csomagról, hogy minden tagállamnak hozzá kell járulnia ahhoz.

„Egy új csata kezdődik: a titkos bevándorláspárti tervekkel szemben”

- fogalmazott Szijjártó Péter, és vált ezzel nyilvánvalóvá, a Fidesz EP-kampánya megkezdődött a kormánypénzeken keresztül (is).

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője, és EP listavezetője reagálásában arról beszélt, hogy szintet léptünk a „titkos terv” emlegetésével. Leszögezte, a bevándorlás egy fontos ügy, de érdemben a kormányzat semmit nem tesz ez ellen. Rámutatott, az Orbán-kormány politikája veszélyes, nem az ami Brüsszelben folyik, ott diplomácia zajlik.

Emlékeztetett arra is a jobbikos politikus, hogy a Fidesz-KDNP kormány az elmúlt években 86 ezer migránst telepített be, sőt, felidézett hivatalos ausztriai adatokat is, eszerint 2016/2017-ben 15 ezer illegális bevándorló lépte át az osztrák-magyar határt, miközben akkor már azt hazudta a propaganda, hogy megvédték az országot.

Amikor az EU próbál közös megoldást találni a civilizációs veszélyre, akkor ellenállnak a folyamatoknak – utalt a Frontexre és az Orbánék által megbuktatott EU-Afrika csúcsra.

Hiller István (MSZP) arra emlékeztetett, hogy az EU nem ellenségünk, mert hazánk az EU tagja, így a kormány ne az EU-tól védje meg az országot, hanem aktív külpolitikát folytasson. A szocialista politikus beszélt arról is, hogy az ENSZ dokumentumot bármikor megvétózhatta volna akár az Egyesült Államok is, így nem lett volna kötelező érvényű.

Leszögezte: a kerítést nem akarja lebontani az MSZP egészen addig, ameddig a biztonságérzetet teremt a lakosságnak, ugyanakkor a migrációs nyomás csökken ott is, és a tengeren is. Hiller hozzátette, ettől függetlenül elítélik a hazug kampányokat.

A DK-s Arató Gergely olyan idézeteket olvasott fel az ENSZ csomagból, amely kimondja, hogy az nem kötelező érvényű, hogy tiszteletben tartja a szuverenitást. Szerinte nem a migráció ürügyén indítanak kötelezettségszegési eljárásokat az EU-ban Magyarország ellen, hanem mert a magyar emberektől jogokat vesz el a kormány. „Hazudnak, hazudnak és hazudnak” - jelentette ki, majd hozzáfűzte, ez annak a plakátkampánynak a folytatása, ami miatt ki fogják vágni a Fideszt a Néppártból.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint mindenki számára világos, hogy a magyar kormány telepített be a bevándorlók tízezreit. A politikus szerint sorskérdés a globális migráció kezelése és megállapítása, de csak akkor tudunk érdemben fellépni ezzel szemben, ha az okokat is tudjuk kezelni. „A legfontosabb kiváltó ok a globális klímaváltozás” - szögezte le. A magyar kormány a migrációt támogató erő – utalt arra Keresztes László Lóránt, hogy az Orbán-kormány megvétozta a az EU klímatervét. Miét gátolja az okok feltárását? - kérdezte az ökopárt társelnöke.

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint úgy látszik nagyon nagy bajban van a Fidesz, hogy elő kellett rángatni ismét a migrációt. Ezért kellett egy b-kategóriás konteo – fogalmazott a politikus. Úgy fogalmazott, ha ez a titkos terv akkut kérdés lenne, akkor felmerült volna a múlthéten az európai Bizottság előtt, de ez nem történt meg. Ez csak a terelést szolgálja – vélekedett -, ugyanis a Fidesz magára maradt, nincsenek szövetségesei, ezért akarja elhitetni, hogy minden a migrációról szól – mondta el.

Majd arra szólította fel a kormányt, ne kampányoljon közpénzből a Fidesznek.