Nem árulja el a kormány, kinek adott oda 500 millió forintot

Nem árulja el a kormány, kinek adott oda 500 millió forintot

Miért ekkora baj az átláthatóság?

Sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Varga Mihály pénzügyminiszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy pontosan kikhez juthatott közel 500 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás egy offshore-hátterű magyar cégen keresztül, noha az átláthatóság ilyen esetben alapkövetelmény.

Parlamenti dokumentumokból kiderül, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a közelmúltban két írásbeli kérdésében is feszegette, hogy (többedik alkalommal) tavaly decemberben az uniós Strukturális Alapoktól

499.847.940 forint

vissza nem térítendő támogatást kapott egy olyan hazai vállalkozás, aminek tulajdonosa egy liechtensteini cég.

Gyöngyösi céginformációs adatokra hivatkozva jelezte a kormányfőnek és a pénzügyminiszternek is, hogy a W.UP Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, ami egyébként banki informatikai rendszerek programozásával foglalkozik, valójában a liechtensteini Telstar Holding Aktiengesellschaft kizárólagos tulajdonában áll.

A képviselő egészen pontosan arra volt kíváncsi, kik ennek az offshore cégnek a tulajdonosai, hiszen itthon alaptörvényi szinten tiltott, hogy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű és pénzmozgású cégek bármilyen állami támogatást kapjanak.

Nincs válasz

Gyöngyösi Márton idén február 19-én írta meg első írásbeli kérdését Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve, melyre március elején Varga Mihály pénzügyminiszter megbízásából Rákossy Balázs pénzügyminisztériumi államtitkár válaszolt. Rákossy válasza szerint a céginformációs adatok valamint a kérelemben megadott információk alapján mindkét gazdálkodó szervezet átláthatónak minősült, tehát még a liechtensteini is. Arra azonban nem válaszoltak, hogy ha átlátható, akkor mi a pontos tulajdonosi kör.

A képviselő ezt követően újra benyújtotta írásbeli kérdését, ezúttal Varga Mihály pénzügyminisztert célozva, de ismét Rákossy Balázs államtitkár válaszolt helyette, és ezúttal már csak annyit, hogy fenntartja előző válaszát.

Mindez azt jelenti, hogy hiába tiltják törvényi szinten az offshore-hátterű cégek állami és uniós támogatását, valójában az ilyen ügyek tisztázásában a magyar kormány egyáltalán nem tűnik partnernek, az átláthatóságot megnyugtató módon többszöri kérésre sem biztosítja.