Z. Kárpát: A kormány ne járuljon hozzá a polgárok intézményesített kifosztásához!

Z. Kárpát: A kormány ne járuljon hozzá a polgárok intézményesített kifosztásához!

A Jobbik alelnöke azt indítványozza, a tranzakciós illetéket fizessék a kereskedelmi bankok!

A Fidesz–KDNP (…) az általunk is támogatott családpolitikai intézkedések forrását keresse máshol!

– írja Facebook-bejegyzésében Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Az ellenzéki politikus arra reagált, hogy az Országgyűlés fideszes vezetésű Gazdasági Bizottsága mégsem tenné „átalánydíjassá” a tranzakciós illetéket, azaz a 20 ezer forintot meghaladó összegű lakossági átutalások után továbbra tranzakciónként 3 ezrelék közteher lesz fizetendő, nem pedig évi egyszeri 800 forint.

Marad a magasabb tranzakciós illeték | Alfahír

Úgy tűnik, mégsem lesz „átalánydíjas", évi 800 forint a lakossági átutalások után fizetendő tranzakciós illeték. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága által benyújtott módosító indítvány ugyanis kivenné a javaslatból a kormány kezdeményezését.

A Jobbik képviselője szerint azzal, hogy a kabinet a demográfiai célokra való hivatkozással mégsem csökkenti tisztességes szintre a tranzakciós illeték mértékét, pont azon családokat sújtja teherrel, amelyeket támogatni kellene és lehetne. Meggyőződésem – írja az ellenzéki honatya –, hogy a tranzakciós illetéknek csak az eredeti szándék szerinti formában lenne értelme:

fizessék azt a kereskedelmi bankok! Bármilyen, az ügyfelekre történő indokolatlan áthárítás szégyenteljes egy XXI. századi gazdaságban, valamint egy kimondottan gyenge kormányzat és pénzügyi felügyelet képét sugározza.

Z. Kárpát meg is adja a tippet, honnan lehetne előteremteni a családvédelmi akcióterv idén 75, jövőre 150 milliárd forintra rúgó forrását. Úgy véli, a kormányzati luxusberuházásokból előteremthető lenne, de arra is javaslatot tesz, hogy „a közteherviselés alá vonja a kedvezmények tömegét élvező multicégeket és éppen azokat a kereskedelmi bankokat, akik a tisztességes adófizetés mellett a tranzakciós illetéket sem maguk fizetik be, hanem áthárítják azt”.

Az idei évre elfogadott költségvetésben a kabinet 228,1 milliárd forint bevételre számít tranzakciós illetékből.