Titkolják, hogy drágábban eszik-e egy rab, mint egy kórházi beteg

Konyha
Fotó: pixabay.com

Sem országgyűlési képviselőknek, sem újságíróknak nem árulják el, mennyibe kerül egy rab étkeztetése naponta Magyarországon. Ráadásul míg a kórházi ellátásról lehet tudni ezt az összeget, a rabokkal kapcsolatban ugyanazt a semmitmondó választ kaptuk a BvOP-tól, mint amit az egyik parlamenti képviselőnek küldött Pintér Sándortól belügyminiszter.

Az Alfahír megkereste a Belügyminisztériumot azzal kapcsolatban, hogy a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben átlagosan mennyire jön ki egy fogvatartott napi étkeztetése, de nem jártunk sikerrel. A BM ugyanis a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához (BvOP) irányított bennünket, ahonnan Orosz Zoltán alezredes, szóvivő lapunknak csupán annyit árult el, hogy az elítéltek élelmezését rendelet szabályozza, ez pedig több körülménytől függően, de napi háromszori étkezést ír elő, melyből legalább egynek kell meleg ételnek lennie.

Orosz Zoltán közölte, hogy ez az alapnorma az intézet orvosának utasítására, valamint munkavégzés esetén is kiegészíthető további pótétkezésekkel.

Az erre fordítandó összegre azonban a szóvivő nem tért ki,

válaszából mindössze annyit tudhattunk meg, hogy az alapnorma összege az élelmiszeralapanyag-beszerzési árak függvényében kerül kialakításra.

Ezután már hiába kértük, hogy egy-egy példát kiemelve számszerűsítsék a rabok ellátására fordított összeget, újabb válaszadásra nem voltak hajlandóak.

Mindez azért is érdekes, mert február elején Jakab Péter országgyűlési képviselő is ki akarta deríteni a rabok étkeztetésére fordított összeget Pintér Sándor belügyminisztertől, ugyancsak sikertelenül. A jobbikos frakcióvezető-helyettes írásbeli kérdésére a belügyminiszter nem egyszerűen ugyanazt válaszolta, mint amit később nekünk mondtak BvOP-tól, hanem

a két levél tökéletesen, szóról-szóra megegyezik.

Ezek után szinte kár kitérnünk rá, hogy Jakab Péter is kétszer próbált választ kicsikarni a minisztertől, de újabb kérdésére ugyanúgy nem kapott érdemi választ, mint ahogyan mi sem.

A rabok élelmezésére fordított összeget így nem tudjuk összevetni az egészségügyben fennálló forrásokkal, noha utóbbi esetében ezt érdekes módon nem titkolták el. Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére ugyanis Rétvári Bence Emmi-államtitkár elárulta, hogy

naponta 1500-1600 forintból hozzák ki egy beteg napi élelmezését.

A tájékoztatásban tapasztalt ellentmondásos hozzáállás miatt megkerestük Jakab Pétert is, aki nyolc évvel ezelőtt már leleplezett egy esetet, melynek során egy rabnak hitéleti okokból luxusétteremből szállították az ételeit.

A politikus lapunk érdeklődésére most azt mondta, furcsának tartja, hogy ha a kórházi betegek élelmezéséről kérdeznek, akkor kapnak pontos válaszokat, míg ha a rabokéról, akkor nem. Jakab szerint elképzelhető, hogy ez azért van, mert a valós összeg

azt üzenné, hogy a magyar állam jobban gondoskodik a bűnözőkről mint azokról, akiknek akár az életét kellene megmenteni.

Ezeket a koncepciókat azonban el lehetne oszlatni, ha mondanának egy konkrét számot, viszont beszédes, hogy ezt nem teszi meg a magyar állam – jegyezte meg a képviselő.

Szavazzon!

 

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.