Ismét elutasította a londoni alsóház a Brexit-megállapodást

Ismét elutasította a londoni alsóház a Brexit-megállapodást

Theresa May brit miniszterelnök „súlyos következményeket” emleget.

Harmadszor is elutasította pénteken a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást. Ez a nap, március 29-e lett volna egyébként az eredeti kilépési dátum. Egyre kaotikusan azonban, hogy ez mikor, miként és milyen következménnyel történhet meg.

Az MTI beszámolója szerint Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta:

az Európai Unió számára elegendő lenne, ha a brit parlament megszavazná a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése feltételrendszerét rögzítő megállapodást annak biztosításához, hogy a szigetország rendezett módon hagyja el a közösséget.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az uniós tagság megszűnését rögzítő dokumentum szükséges és elégséges feltétel a rendezett körülmények közötti Brexithez. Csakhogy a mai nappal ez megint megbukott.

A múlt heti EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis brit idő szerint március 29-e, péntek éjjel 23 óráig, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

Theresa May brit miniszterelnök a Brexit-megállapodás kétszeri alsóházi elutasítása után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig.

A péntek délutáni szavazáson az EU-val novemberben elért egyezségre 286-an, ellene 344-en voksoltak, vagyis a kormány 58 fős többségű vereséget szenvedett.

A pénteki szavazás után Theresa May kijelentette, hogy

az újbóli elutasításnak „súlyos következményei” lehetnek,

mivel az alapeseti forgatókönyv jelen pillanatban az, hogy az Egyesült Királyság április 12-én, a múlt heti EU-csúcson erre az esetre kijelölt határnapon kikerülhet az Európai Unióból. May szerint ebben a helyzetben más utat kell keresni a továbblépéshez, de konkrétumokat nem mondott.

A brit szavazás után Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében közölte: rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az európai uniós tagországok állam- és kormányfői április 10-én Brüsszelben, tekintettel arra, hogy a londoni alsóház újra elutasította a Brexit-megállapodást.