Friss kutatás: az LMP már be se juthat az Európai Parlamentbe, a Momentum válthatja

Európai Parlament

Az Európai Parlament közvélemény-kutatásokkal foglalkozó egysége a Kantar Public-kal együttműködésben szavazói szándékot felmérő tagállami közvélemény-kutatások alapján előrejelzést készített arról, hogy hogyan alakul a képviselőcsoportok mérete a következő Parlamentben. Az előrejelzésben a magyar pártok mandátumbecslése is szerepel.

 

A felmérés szerint a 21 magyar képviselői helyből a Fidesz-KDNP-nek 13, a Jobbiknak és az MSZP-Párbeszédnek egyaránt három-három, a Demokratikus Koalíciónak és a Momentumnak egy-egy juthat.

 

Az LMP-nek rossz előjel, hogy egyet sem jósolnak.

 

A kormánypártok támogatását 52 százalékra, a Jobbikét 16 százalékra, az MSZP-Párbeszéd szövetségét 15 százalékra, a Demokratikus Koalícióét és a Momentumét 6-6 százalékra, a bejutási küszöb alatt lévő LMP-ét pedig 3 százalékra mérték. Magyarországra vonatkozólag a Publicus Intézet legfrissebb, március 27-i közvélemény-kutatásának számait használták fel.

 

Növekedett az Európai Néppárt előnye

 

Az előrejelzés mérései alapján a nagy pártcsaládok közül enyhén nőtt a mostanság a Fidesz felfüggesztésével foglalkozó Európai Néppárt (EPP) előnye az európai parlamenti választás kampányában. A pártcsalád 188 mandátumra számíthat a következő ciklusban a tervezett brit kilépés miatt várhatóan immár csak 705 tagú képviselő-testületben, míg a második helyezett szociáldemokraták (S&D) 142 hely megszerzésére esélyesek.

 

 

grafikon
Így nézne ki az Európai Parlament május 26-a után.

 

 

A liberális (ALDE) frakció 72 (a Momentum 1 mandátuma is itt jelenne meg), a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) 61 helyre számíthat.

 

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 53 mandátumra esélyes, a Zöldek 51 képviselőt csíphetnek meg, míg az Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldalnak (GUE-NGL) pedig 49-et. A Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalomnak (EFDD) 30 hely juthat, a függetlenként politizálóknak 7 mandátumot (ebbe a számba tartozik a Jobbik 3 helye is) jósol a közvélemény-kutatás.

 

Az „egyéb” kategóriába 52 képviselőt soroltak, róluk még nem tudni, hogy melyik frakcióba fognak beülni. Ide tartoznak többek között Emmanuel Macron francia elnök pártjának - a La République En Marche! - tagjai is.

sss
2019. október 22. | 20:33
Brexit káosz
sss
2019. október 22. | 14:58
1956, relikviák, műtárgyak, múzeum
sss
2019. október 22. | 20:33
Brexit káosz
sss
2019. október 22. | 14:58
1956, relikviák, műtárgyak, múzeum
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss