A Kádár-rendszer állambiztonsága elkaszálta volna a Csillagok háborúját

Luke Skywalker

Vörös cenzúra alá került a történet, ami arról szól, hogy a lázadó Vörös Ötös, hogyan pusztítja el a Birodalom szuperfegyverét. A Csillagok háborújáról, Luke Skywalkerről, a Halálcsillagról és a Kádár-rendszer állambiztonsági szolgálatáról van szó.

A Star Wars hírekkel foglalkozó Ziro.hu oldal szúrta ki, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) Facebook-oldala olyan dokumentumot osztott meg, amely szerint politikailag kifogásolhatónak tartották a Csillagok háborúja – Egy új remény című űropera tartalmát, amit a MOKÉP először forgalomba se kívánt hozni.

A közzétett 1979-es, szigorúan titkos jelentésben az áll, hogy a Csillagok háborúja első részének (IV. epizód)

„tartalma politikailag esik kifogás alá, ezért a MOKÉP nem hozta forgalomba. Illegálisan behozott filmkópiák felhasználásával a vetítés azonban több helyen előfordult. Egy kópiát már a belügyi szervek elkoboztak.”

A magyar Star Wars történelem szempontjából fordulat, hogy a most napvilágot látott információk alapján az 1977-es Egy új reményt, bár hivatalosan 1979. augusztus 16-án mutatták be először a magyar közönségnek, fél évvel korábban már tartottak illegális vetítéseket.

A vörös cenzúrán végül csak átment a Vörös osztag (a Lázadók egyik X-szárnyú vadászosztaga, amely részt vett az első Halálcsillag elpusztításában) hősies küzdelme a Birodalom ellen.