Családi luxus a tranzakciós adóból? Na, ne már!

Családi luxus a tranzakciós adóból? Na, ne már!

A családvédelmi akcióterv nem szab határt luxusra vágyó leggazdagabbak akár féktelen vágyainak sem.

Már megint a kisembert szívatják! – Az elmúlt három évtized legnagyobb siráma a tranzakciós illeték körüli huzavona kapcsán ismét feltörhet. Hiszen az eredeti kormányzati terv az volt, hogy ha a családnak van egyetlen, 20 ezer forintot meghaladó átutalása, akkor az éves adó egyszeri 800 forint, oszt’ jó napot!

Erre jön a Bánki Erik vezette fideszes többségű bizottság, és azt mondja, sztornó, kell a pénz a családvédelmi akciótervre.

Számoljunk!

Ha egy családnak csak havi egy átutalása 25 ezer forint, akkor annak az adója utalásonként 75, éves szinten 900 forint. Vagyis máris jól jártak volna a könnyítéssel.

Ez a 25 ezer forint pedig nem brutális összeg, egy közepes keresetű család lakás- vagy autótörlesztése simán eléri. Ha a család törleszt ilyen összegben egy lakást és egy középkategóriás autót is, az 1800 forint marad, és még mindig nagyon messze vagyunk a fideszes luxuskategóriától!

(Ne legyünk álszentek! Bár a tranzakciós illetéket a bank vallja be és fizeti meg az államkasszának, szemrebbenés nélkül továbbszámlázták az ügyfél részére költségként! Aki nem hiszi, nézze meg a múlt havi számlakivonatát!)

Persze ez a pár száz forint sem igazán fáj a családnak, sokkal inkább fáj a sokszor pár száz az államkasszának! Amelyből fedezni kellene a családvédelmi akciótervet.

És itt bukkan elő az egzisztenciára vágyó magyar fiatalok hajója előtt a fideszes pofátlanság újabb zátonya. Ugyanis a családvédelmi akcióterv szándéka kétségkívül jó és ezért támogatandó. Ugyanakkor nem szab határt luxusra vágyó leggazdagabbak akár féktelen vágyainak sem. A második-harmadik jövedelmi kvintilisbe tartozók számára valóban hihetetlenül nagy segítség akár a 10 milliós babaváró hitel, akár az államilag kamattámogatott, fix 3 százalékos csok-hitel. A nagy családra vágyók is örülnének egy hétszemélyes autónak, ha annak felét-harmadát-negyedét Állam bácsi állja.

De a 10 millió, a kamattámogatás, a 2,5 milliós autótámogatás azoknak is alanyi jogon jár, akik nem a saját családjuk egzisztenciáját kívánják megalapozni, hanem a legfelső jövedelmi réteghez tartoznak. Ezen leggazdagabbak érdeke az, hogy megmaradjon a kisembereket sújtó magasabb tranzakciós adót. Mert ha utóbbit csökkentenék, és felső határt szabnának az állami támogatással vásárolható lakás vagy autó értékének, akkor még mindig egyensúlyban maradna a büdzsé, ők kiszorulnának az államilag támogatott körből.

Mit nekik egy 6-8 milliós hétszemélyes autó, nekik a Range Rover vagy az X7-es „bömös” kell! Meg az új lakás a luxus lakóparkban, amit a haveri cég épített!

Márpedig én azt mondom, leggazdagabb családoknak többszázmilliós luxuspalotájának vagy 20-25 milliós hétszemélyes luxusautójának megvásárlását, melyből azután a szaros pelenkát kihajigálják, a ne a szegénységből épp kitörni szándékozók pénzéből támogassák!

Tessék csökkenteni azt a tranzakciós adót!

Marad a magasabb tranzakciós illeték | Alfahír

Úgy tűnik, mégsem lesz „átalánydíjas", évi 800 forint a lakossági átutalások után fizetendő tranzakciós illeték. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága által benyújtott módosító indítvány ugyanis kivenné a javaslatból a kormány kezdeményezését.