Negyedszerre is a szavaztatna a Brexit-megállapodásról a brit miniszterelnök

Forrás: pixabay.com

Negyedszerre is nekifutna Theresa May a kilépésről szóló megállapodás elfogadtatásának a BBC szerint, miután tegnap harmadjára szavazták le a brit kormány Brexit-megállapodásának a tervezetét a parlament alsóházában. A határidő szoros, ugyanakkor az nem derült ki, hogy hogyan győzné meg az eddig ellenálló képviselőket.

A miniszterelnök még a tegnapi szavazás után mondta azt, hogy az Egyesült Királyságnak más utat kell keresni a továbblépéshez. Erre nincs sok idejük, az Európai Unió április 12-ig adott haladékot arról, hogy a britek házon belül megállapodjanak a kilépésről.

A pártok képviselői a hétfői indikatív szavazásokon tesztelik a többi lehetőség támogatását is, ugyanakkor a konzervetívok pártelnöke, Brandon Lewis azt mondta, hogy nem támogatják egyiket sem.

Legkésőbb májusig maradhat uniós tag az Egyesült Királyság | Alfahír

Kétlépcsős megközelítésről született megállapodás az európai uniós vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján az Egyesült Királyság kilépési dátumának elhalasztása ügyében, attól függően, hogy jóváhagyja-e a brit parlament jövő héten a kiválási szerződést.A találkozón elfogadott zárónyilatkozat értelmében a jelenlegi 2019. március 29. helyett 2019. május 22.

A Munkáspárt képviselője a harmadjára elutasított kilépési megállapodás miatt arra szólította fel Theresa Mayt, hogy mondjon le vagy változtasson a tervezet kifogásolt pontjain. A javaslatot elutasító képviselők szerint a jelenlegi Brexit után is túl szoros maradna a kapcsolat az Egyesült Királyság és az Európai Unió között.

A britek 2016 nyarán, népszavazáson döntöttek arról, hogy kilépnek az EU-ból. Az eredeti időpont március 29-e lett volna, épp azon a napon szavazták le ismét a brit kormány tervezetét. Az EU április 12-ig adott haladékot arra, hogy a brit parlament elfogadja a kilépési javaslatot. Ha ez nem történik meg, akkor megállapodás nélkül kerülhet ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból.