Törvénytelenül oldotta fel a sarkvidéki olajfúrások tiltását Donald Trump

Törvénytelenül oldotta fel a sarkvidéki olajfúrások tiltását Donald Trump

A környezetvédők fellélegezhetnek.

A The New York Times azt írja: egy szövetségi bíró ítélete szerint törvénytelenül oldotta fel Donald Trump az elődje, Barack Obama által hozott sarkvidéki olajfúrási tilalmat. A 2017-es elnöki döntés lehetővé tette volna, hogy az olajvállalatok védett területeken folytassanak kutatásokat Alaszka partjainál.

A pert környezetvédők egy csoportja indította Donald Trump utasítása ellen. Szerintük óriási károkat okozott volna az élővilágban a tilalom feloldása, amelyet évekkel korábban Barack Obama hozott meg, hogy óvja ezeket a területeket Donald Trump környezetellenes politikájától. 

Az ügyben eljáró bíró szerint az amerikai elnök túllépte hatáskörét, amikor 2017-ben utasított az évekkel előtte meghozott korlátozás feloldására. Úgy fogalmazott, "a törvény addig hatályban marad, ameddig a kongresszus azt nem változtatja meg."

A döntést egyelőre sem a Belügyminisztérium, sem pedig a Fehér Ház nem kommentálta. Környezetvédelmi szakértők becslése szerint ezzel együtt már nagyjából 40 környezetvédelmi ügyet bukhatott el szövetségi bíróságok előtt a Trump-adminisztráció.

A pert indító környezetvédő csoportok üdvözölték az ítéletet. Az eljárásban résztvevő egyik ügyvéd, Niel Lawrence azt mondta: 

"Amióta hivatalba lépett, Donald Trump egyszemélyes hadjáratot folytat, hogy elődjei munkáját semmissé tegye. Amit ez a döntés megerősített, az az, hogy ennek intézményes korlátjai vannak."

Donald Trump 2017-es rendelete közel 120 millió hektáron tette volna lehetővé az alaszkai partvidék közelében az olaj- és gázkitermelő célú fúrásokat a Jeges-tengeren. Az Amerikai Földtani Intézet 2016-ban 7,7 milliárd hordónyira becsülte az itt kitermelhető olaj mennyiségét. Ez több, mint Norvégia teljes olajtartaléka.

A New York Times cikke szerint ugyan ez a döntés csak a sarkvidéki területre vonatkozik, iránymutató lehet Trump olyan döntéseivel kapcsolatban is, amelyek a korábbi elnökök környezetvédelmi korlátozásainak feloldására irányulnak.