Két fiatal meghalt a gázai övezet határánál történt összecsapásokban

Forrás: facebook.com/Mohammad Mahmoud

Palesztinok ezrei vonultak a gázai-izraeli határhoz szombaton a Hazatérés menete első évfordulóján. Az MTI beszámolója alapján többen az izraeli katonákkal is összecsaptak; a gázai vöröskereszt szerint az összetűzésben két palesztin - köztük egy gyerek - meghalt, és 99-en megsebesültek.

Az izraeli katonák könnygázt és éles töltényeket vetettek be a határ túloldalán lévő tüntetők ellen. A hadsereg becslése szerint 40 ezren gyűltek össze, kövekkel, kézigránátokkal és égő gumiabroncsokkal dobálták meg a katonákat.

A gázai vöröskereszt és az ottani egészségügyi minisztérium szerint az izraeli katonák lelőttek egy palesztin tizenévest, és szombatra virradóra egy 21 éves palesztint halálra sebesítettek egy izraeli harckocsi által kilőtt lövedék repeszei. Az izraeli hadsereg közölte: nem tud halálesetről.

2018. március 30. óta a palesztinok hetente tüntetnek az Izrael és Egyiptom által bevezetett biztonsági blokád feloldását, valamint a palesztinoknak a hazatérés jogát követelve azokra a területekre, ahonnan elmenekültek vagy elűzték őket 1948-ban, Izrael megalapításakor.

Borítókép: összecsapás a Gázai övezet határán 2018-ban/facebook.com/Mohammad Mahmoud