Vissza a télbe, az Alpok egyik legkeletibb hegyére

Vissza a télbe, az Alpok egyik legkeletibb hegyére

Egy ideális kirándulócélpont.

Budapesttől nagyjából három órányira, a nyugati megyéinktől viszont mindössze egyórányira található az Alpok legkeletibb hegye, amely 2000 méternél magasabb. Egészen pontosan 2076 méter a legmagasabb pontja, a Klosterwappen, a mellette lévő Kaiserstein 15 méterrel alacsonyabb. Ide látogattunk.

Március végén már Hegyeshalom után feltűnik a környék egyetlen, hóval borított magaslata, a Schneeberg. A hegy neve maga is "hóhegyet" jelent. A Klosterwappen Alsó-Ausztria legmagasabb pontja. A környék másik híres kirándulóhelye, a Rax a szomszédban található, csak a Höllental (Pokol-völgy) ékelődik be a kettő közé.

Takaros alpesi falvakon át vezet az út Losenheimig, ahonnan sífelvonóval is fel lehet jutni az Edelweiss Hüttéig amely 1235 méteren található. Sokan még most, a tavasz beköszöntével is síelnek. A hütte után kezdődik a fenyvesek szintje, majd nem sokkal után jönnek a törpefenyők, és végül sziklás-havas terepre érkezünk. A leírások szerint májusig a téli magashegyi túrának megfelelően kell nekivágnunk a csúcshódításnak, ami a megfelelő öltözet mellett túrabotot, és hágóvasat jelent, de többen használnak jégcsákányt is.

A gerincen található a Fischerhütte, ahol májustól kezdve meg is lehet szállni, valamint az Erzsébet-kápolna, ahol Fernec József is járt. Ez nem is csoda, hiszen a bécsiek nagy számban kirándulnak az osztrák fővárostól néhány tíz kilométernyire fekvő hegységekben. Bécs ivóvízellátása is a Schneeberg karsztvizeiből érkezik. A kirándulás és síelés mellett más sportok szerelmesei is el tudják foglalni magukat. Népszerű itt a nordic walking vagy éppen az ejtőernyőzés is. Akik via ferrázni akarnak, azok számára pedig a Höllental felől indul a pálya.

A fővárosból – korán kelve – egynapos túrának kiváló célpont a környék. Több cég és egyesület is szervez ide vezetett túrákat, és ha nem vagyunk a magas hegyekhez szokva, akkor nem is árt a segítség. De több napra is tartogat látnivalót a vidék, és az alpesi falvakban számos kisebb fogadó kínálja szobáit. Aki pedig négycsillagos wellness szállodát keres, annak sem kell csalódnia.