"A szolidaritás erőt ad annak, aki gyakorolja" - hajléktalanszállón önkénteskedtek a jobbikos politikusok

"A szolidaritás erőt ad annak, aki gyakorolja" - hajléktalanszállón önkénteskedtek a jobbikos politikusok

Valószínűleg politikatörténeti pillanatra ébredtek annak a hajléktalanszállónak a lakói, akikhez a Jobbik országgyűlési és önkormányzati képviselői érkeztek segédkezni a főzésben, a tavaszi nagytakarításban és kertgondozásban. Magyar politikusok ilyen számban együtt aligha fertőtlenítettek mosdót, pucoltak csempét és ültettek virágokat egy szociális intézményben. 

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke az Alfahírnek elmondta: politikusként kötelességének érzi, hogy példát mutasson szolidaritásból. Hozzátette. többek közt a  Jobbik Szeretetszolgálatán kerezstül a pártban már komoly hagyománya van a rászorulóknak nyújtott segítségnek. Akciójukkal arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a nehéz helyzetbe jutott, otthonukat elvesztett emberekre.

„a politikának ugyanúgy kell tekintenie, mint bármelyik másik magyar állampolgárra, nem kezelhetjük páriaként őket még akkor sem, ha a hatalom sokszor sajnos így kezeli őket.”

Gyüre Csaba országgyűlési képviselő emlékeztetett: a Jobbik már 2015-ben meghirdette az önkéntesség évét arra ösztönözve tagjaikat és szimpatizánsaikat, hogy saját környezetükben keressék és találják meg a lehetőségét az önzetlen segítségnek. A politikus szerint ezáltal nem csak adnak, de nagyon sokat kapnak is, mert a "szolidaritás erőt, feltöltődést ad annak, aki gyakorolja".

Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: az önkéntes munkán túl tanulni, tapasztalatot gyűjteni is érkeztek. 

"Ha találkozunk itt lakó, vagy ide betérő hajléktalanokkal, akik megosztják velünk a problémáikat, igényeiket, akkor nem csak mi segítünk nekik, de az észrevételeikkel ők is segíthetnek nekünk, hogy jobban képviselhessük az ő érdekeiket is az Országgyűlésben."

Kepli Lajos országgyűlési képviselő is fontosnak érzi, hogy testközelből tapasztalják meg a valóságnak olyan szeletét is, amellyel politikusként nem biztos, hogy találkoznának. Így elkerülhetik, hogy olyanná váljanak, mint a jelenlegi döntéshozók, akik legszívesebben tudomást sem vennének a nehéz sorsú emberekről. 

Stummer János alelnökkel egy szállón élő hajléktalan meg is osztotta a maga történetét. Sok éven át  ápolta idős nőrokonát, majd mikor a néni meghalt, az évtizedeken keresztül Amerikában élő lánya hazajött eltemetni az anyját, s eladni a lakást. A férfinak öt napot adott, hogy elhagyja addigi otthonát. Az utcára került, majd be a szállóra. Most onnan jár el egy pesti klubba minden éjszaka takarítani.

Juhász Szabolcs, a Jobbik budapesti alelnöke, hetedik kerületi önkormányzati képviselője az Alfahírnek elmondta: ahogy Budapest számos kerületében, úgy sajnos Erzsébetvárosban is nagyon sokakat érint a hajléktalanság problémája. Hozzátette: mindannyiunk közös érdeke, hogy ezeknek a szerencsétlen sorsú honfitársainknak ne az utcán kelljen az éjszakákat tölteniük, ezért kifejezetten nagy öröm volt számára, hogy egy éjjeli menedékhely minél élhetőbbé tételéért dolgozhatott.