„Ha ez demokrácia, akkor kár ezért olyan nagy erőkkel küzdenünk”

„Ha ez demokrácia, akkor kár ezért olyan nagy erőkkel küzdenünk”

A közelgő EP-választások miatt a héten tartják a két utolsó tavaszi ülésnapot a parlamentben, amelynek a napirend előtti felszólalásai jó kis bemutatóval szolgáltak a kampánnyal kapcsolatban: érdemi és értelmes párbeszédre ne számítson senki. Kövér László fideszes házelnök ezt nagyon találóan össze is foglalta. De először nézzük a felszólalásokat.

750 euró legyen az EU-s minimálbér!

Tóth Bertalan, az MSZP EP-listavezetője szerint a néppárti felfüggesztéssel a Fidesz és a kormány elveszítette érdekérvényesítő-képességét, pont akkor, amikor a költségvetést, a közös Európa alapjait teszik le, illetve a szociális Európát építik. Feltette a kérdést, ha valóban jogállamisági kritériumokhoz kötik majd az EU-s forrásokat és felfüggesztik azokat, akkor kimondja-e a kormány, hogy nem kell ehhez a közösséghez tartozni. Nem feledkezett meg a bullshit-generátorról sem: hiszen szerinte egy olyan rendszert restaurálnak, amely nyíltan antiszemita volt és több százezer magyar ember halálát okozta. Az MSZP EP-programjából kiemelte: 750 eurós európai minimálbért, 300 eurós minimálnyugdíjat, 105 eurós családi pótlékot és maximum 20 százalékos áfát akar a szocialista párt.

Dömötör Csaba propaganda-államtitkár szerint a hazánk EU-s tagságával kapcsolatban kijelentette, minden magyar közéleti szereplőt kötelez az EU-s népszavazás. Ettől függetlenül sok vitánk van az EU-val – ismerte el. A kormánypárti politikus szerint az MSZP „egy halom stratégiai jogkört” dobna oda a brüsszeli bürokratáknak. De hiába teszik, mert a multi cégeknek nagy a lobbiereje Brüsszelben, ezért így kevesebb az esély a béremelésre (mert ugye a Magyarországon tevékenykedő multikat rendre megszabályozza a kormány... - a szerk.). Kiemelendő még, hogy mivel a szocialisták programjában szerepel az a kitétel, hogy "egy olyan EU-t szeretnének, ahol nincsen szükség kerítésre", azt Dömötör úgy definiálta, hogy támadják a kerítést.

Gyurcsány Ferenc...

Gyurcsány Ferenc már nem a régi. Ez 2019 tavaszára egyértelművé vált, így egyre okafogyottabbá válik a vele való ijesztgetés. Most is elmaradt a show. A DK elnöke arról beszélt, hogy az Orbán-kormány játszani kíván a történelemmel, de a történelem nagyobb úr, mint a politika. Voltak, akik megpróbálták, de „rajta veszítettek”, példaként felsorolta David Cameront, Recep Tayyip Erdoğant, és Donald Trumpot... Elmondta azt is, nem állítja, hogy a magyar kormányfő ki akarja vezetni hazánkból az EU-ból, de Orbán már nem ura az európai politikájának, és a játszadozásának ez lesz a vége.

Szerinte is pokoli volt az elmúlt 20 éve, mert kevesen gazdagodtak, a többség egy helyben toporog, de akik csalódásukban új utat keresnek, nem a radikális, brüsszelellenes erők között találják meg a megoldást, hanem az Európai Egyesült Államokban, amely fel tudja venni a versenyt a gazdasági versenytársakkal. A magyar szuverenitást másokkal közösen akarjuk gyakorolni – fogalmazott, hozzátéve: gyermekeink jövőjét csak a többi európai nemzettel közösen tudjuk megvalósítani.

Dömötör Csaba a kormány részéről azzal válaszolt, hogy amikor Gyurcsány Ferenc a demokráciáról beszél, az olyan, mintha farkas beszélne a vegán étrendről. Érdekes, de Dobrev Klára nevét egyszer sem mondta, a DK EP-listavezetőjére mindig „az Ön felesége” állandó jelzővel utalt; mindenesetre a propaganda-államtitkár szerint Gyurcsányék House of card-ot játszanak, Brüsszelnek akarnak átjátszani jogköröket, a családi pótlék elsődleges haszonélvezői a migránsok lesznek, majd jött a megsemmisítés: „Önök nem magyar mezt viselnek, hanem a brüsszeli bürokraták mezét”.

A lecke

Ha nem is az elhangzottak, de az ellenzéki bekiabálások miatt Kövér László is úgy érezte, ideje ismét megleckéztetni a képviselőket, a Házelnök most demokráciára tanított:

„Tisztelt ellenzéki képviselőtársaim! Felhívnám a figyelmet, hogy Önök önmagukat demokratikus ellenzékként minősítik - abba nem mennék bele, hogy kirekesztő jelleggel, véleményt alkotva a szemben álló oldalról is -, de meglehetősen svehátos demokrácia felfogásra vall az, hogy nem képesek a másik oldal véleményét 5 percig higgadtan végighallgatni. Önök bármilyen sértő megjegyzéseket tesznek a másik oldalra, bármilyen képtelen megállapításokat tesznek, a kormányoldal Önöket meghallgatja, ehhez képest Önök folyamatos, kórusban történő kiabálással próbálják ellehetetleníteni meg annak a lehetőségét is, hogy a kormányoldal válaszoljon az Önök gyalázkodásaira. Ha ez demokrácia, Tisztelt Hölgyeim és Uraim, akkor kár ezért olyan nagy erőkkel küzdenünk”

- pedig ez is a demokrácia.

Az anyjukat 2 forintért

Azért Szabó Tímea (Párbeszéd) igyekezett alátámasztani Kövér dörgedelmeit: a kilakoltatási moratórium lejárásától eljutott oda, hogy újra építik a Horthy-féle Magyarországot. Egyébként a Párbeszéd eljuttatta a Néppártnak Pócs János feliratos videóját.

Szóba hozta a magyar-orosz viszonyt is, illetve a Budapestre költöző KGB-bankot, amely szerinte orosz kémközpontként fog működni. Majd úgy érzékeltette a magyar gazdaság kijátszását, hogy a fideszes képviselők a még az anyjukat is eladnák 2 forintért (a mondatot nem mondhatta végig, Kövér László megvonta a szót, arra figyelmeztetve Szabó Tímeát, hogy nem a kocsmában van).

Rétvári Bence államtitkár szerint az ellenzék a nemzeti kishitűség programját valósítaná meg, és a döntéseket egy „másik birodalomra” , Brüsszelre bíznák. A politikus szerint, ha 2008-as gazdasági válságot nem tudták, akkor a migrációs válságot miért tudnák megoldani Brüsszelben. Az EU-ban szerinte csak az uborkagörbületről, a bürokrácianövelésről, illetve a genderről születnek döntések.

Az autóipar védelmében

Az LMP-s Schmuck Erzsébet ismét megpróbálkozott a klímaváltozás hatásainak bemutatásával (egyébként eredményt ért el, mindjárt mondjuk, miért) annak kapcsán, hogy 20 éve nem tapasztalt aszály sújtja az országot, és még az agrárkamara is 100 milliárdos kieséssel számol a mezőgazdaságban (egyébként a mai naptól a belügyminiszter döntése értelmében tartósan vízhiányos állapot van az egész országban). Szerinte, ha a klímaváltozás hatásaira érzékenyek lenne a kormányzat, akkor nem gátolta volna meg az EU-s klímatervet. Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, a klímaváltozás nem fog megállni a határon, ezért egy olyan EP-re és Bizottságra van szükség, ahol ezt a kérdést prioritásnak tekintik.

Cseresnyés Péter államtitkár válaszának elején leszögezte a klímaváltozás ügye "a kormány egyik legfontosabb feladata" (az LMP-s politikusnak múlt héten még arról beszélt Cseresnyés, hogy egyre fontosabb ez a kérdés a kormány számára, de tavaly még úgy látta, hogy nem bizonyított, hogy az emberi tevékenység okozza a bajt, így nem is lehet tenni ellene semmit – fejlődik az államtitkár). Azt is kiemelte, hogy abban a pillanatban, ahogy a kormány észlelete a bajt (mármint, hogy hónapok óta nem esik elegendő csapadék... - a szerk.), rögtön megkezdte az intézkedéseket az öntözési időszak kibővítésével. A kibocsátás kapcsán elmondta, a csökkentés nemcsak egy-egy ország, és nem is egy-egy gazdasági ágazat feladata. Szerinte nem igaz, hogy nem támogatja a kibocsátáscsökkentést a kormányt, mert például hibridautókat megszavazták Brüsszelben, azt viszont nem látják bizonyítottnak, hogy szükség van az autóipar 37,5 százalékos kibocsátáscsökkentésére. Ez hazárdjátékkal ér fel – fogalmazott, meg szerinte a gépjárműipar úgyis csak a kibocsátás 15 százalékáért felelős.

Összeszerelő-üzem helyett tudásalapú társadalmat

Brenner Koloman, Jobbik EP-képviselőjelöltje szerint május 26-án a kérdés, hogy béruniót, vagy Szovjetuniót akarunk. Ugyanakkor a legnagyobb problémaként azt jelölte meg, hogy a magyar munkavállalók csak a nyugati bérek egynegyedét keresik meg, és a KSH által kimutatott 300 ezres átlagbér tízből hét magyarnak álom, miközben az árak már nyugati színvonalúak. Nem meglepő, hogy 600-700 ezer magyar hagyta el az országot.

A Fidesz egyszerre tette a bevándorlók és a kivándorlók országává hazánkat – utalt arra a jobbikos, hogy a hivatalos adatok szerint 86 ezer migránst engedtek be az országba.

Brenner Koloman szerint nem mindegy mit kezdünk a következő 7 éves EU-s ciklusban érkező Marschall-segélynyi támogatással, mert az előző adag korrupcióra ment el. Összeszerelő-üzem helyett modern technológiára, egy tudásalapú társadalom felé kell elindulni – hangsúlyozta. Felidézte, hogy a jelenlegi helyzet ezzel szemben az, hogy még az MTA kutatói is az utcára vonultak, a fiatalok pedig tüntetnek a kormánnyal szemben (és nem az öreg bolsik, azok a Fidesz soraiban ülnek – tette hozzá). Az államtitkári válasz előtt kiemelte azt is, hogy a Jobbik biztosította a kétharmadot ahhoz, hogy levezényeljék a rendőröket a határra.

Orbán Balázs államtitkár válaszában megismételte a Brenner Koloman által elmondottakat, és szerinte is 343 forint a bruttó átlagkereset. A bérunió kapcsán pedig megállapította, ez megint arról szól, hogy Magyarországnak meg kellene szűnnie, mint nemzetállamnak. Sőt, valamilyen knál fogva elmondta azt is, hogy egy finn tanulmány szerint 200-300 millió forintba kerül a szomáliai bevándorlók integrálása.

Egymás közt

A KDNP-s Harrach Péter a családvédelmi akciótervről beszélt, párttársa, Rétvári Bence pedig válaszában genderről, hamis prófétákról, új inkvizítorokról és persze bevándorlásról beszélt. Ellentmondásos, hogy mindezt egy kontextusban használta a szellemi letarolással.

A magyar parlamentarizmus mai fideszes megcsúfolására a koronát a kormánypárt frakcióvezetője tette fel. Kocsis Máté arról beszélt, hogy brüsszeli migránskártya volt Hassan F.-nél, ami azon egyszerű oknál fogva sem igaz, hogy azt az ENSZ állítja ki (és csak Görögországban lehet használni...).

„Ha ez demokrácia, akkor kár ezért olyan nagy erőkkel küzdenünk”

- ismétlődik bennünk Kövér László gondolata.