Lazíthat a kormány a nyelvvizsgaszigoron?

Lazíthat a kormány a nyelvvizsgaszigoron?

Több tízezer fiatal is kiszorulhat a kötelező nyelvvizsga miatt.

Mint ismert, a kormány 2020-tól szeretné kötelező tenni a felsőoktatásba való jelentkezéshez a nyelvvizsgát. Ám jelenleg ez több tízezer fiataltól is elvenné az esélyt, hogy egyetemen, illetve főiskolán tanulhasson.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Murai László most úgy nyilatkozott a Magyar Időknek Nemzetnek, hogy érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy a nemzetstratégiailag fontos képzések esetében némi haladékot kaphassanak a fiatalok. A legtöbb gazdaságtudományi szakra, illetve az orvosi vagy a jogi képzésre a felvételizők zöme már most is nyelvvizsga birtokában jelentkezik, mert nehéz bejutni, kellenek a pluszpontok, enélkül esélyük se lenne.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Farkas Gergely korábban petíciót is indított a rendelet bevezetése ellen. A politikus szerint - a rendelet miatt - több tehetséges fiatal is kiszorulhat a felsőoktatásból. Főleg olyan szakmákból, ahol munkaerőhiány van. A képviselő úgy fogalmazott:

„A stratégiai ágazatokban, mint például műszaki, tanári vagy egészségügyi, sokkal kevesebben fognak bejutni. Ezek olyan területek, ahol jelenleg nagy munkaerőhiánnyal küszködnek.”

A kormányközeli Magyar Nemzet a cikkben egyébként megjegyzi, hogy más forrásból úgy tudja, felmerült, hogy bizonyos kiemelt szakokon esetleg egyéves haladékot adnának a jelentkezőknek.

Az oktatás állapota miatt tüntetnek a diákok | Alfahír

Egy év után ismét az utcára hívja az embereket a Független Diákparlament. A szervezet április 26-án demonstrációt szervez a Kossuth térre. Tavaly az országgyűlési választás előtt a Független Diákparlament még miniszterelnök-jelölti vitát is szervezett az oktatás helyzetével kapcsolatban, amelyből - szokásához híven - csak a miniszterelnök maradt ki.