Indulhat a családvédelmi akcióterv - a Jobbik, az LMP és az MSZP is támogatta

Indulhat a családvédelmi akcióterv - a Jobbik, az LMP és az MSZP is támogatta

Az Országgyűlés jelentős többséggel 176 igen, 10 nem és 6 tartózkodás mellett fogadta el a kormány családvédelmi akciótervét.

A javaslatot a Jobbik, az LMP és az MSZP frakciója is támogatta, a DK-sok nemmel szavaztak, a Párbeszéd politikusai tartózkodtak.

Tizenkét pontban tenné még jobbá a Jobbik a családvédelmi csomagot | Alfahír

A Fidesz családvédelmi csomagja mentén saját tizenkét pontban kíván hozzájárulni a családvédelmi csomag sikeréhez - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Ebből hét a Fidesz javaslatainak módosítása, öt pedig elengedhetetlenül szükséges a demográfiai fordulat végrehajtásához - tette hozzá. A politikus kiemelte, támogatják a családvédelmi csomagot, de azt fékezett habzásúnak tartják.

Az állam készfizető kezesként felel a központi költségvetés terhére a 2019. július 1. és 2022. december 31. között megkötött hitelszerződések alapján folyósított, az úgynevezett babaváró támogatással nyújtott banki kölcsönökre. A babaváró támogatással nyújtott hitel biztosítékaként az állami készfizető kezességvállaláson túl a bank további biztosítékot nem írhat elő.

Az elfogadott módosítás érinti a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvényt is a babaváró támogatásnak, valamint a nagycsaládosok személygépkocsi-vásárlási támogatásának szja-mentessége érdekében.

A 2022 végéig igényelhető, maximum 10 millió forintos, kamatmentes babaváró támogatás szabadon felhasználható, házaspárok vehetik igénybe, ha a feleség legalább 18, de legfeljebb 40 éves, egyikük dolgozik vagy biztosított, büntetlen előéletűek és nincs adótartozásuk. A törlesztés legfeljebb 50 ezer forint lehet, de ha úton van az első baba, a várandósság 12. hetétől felfüggeszthető a visszafizetés. Ha csak egyetlen gyermek érkezik a családba, a hitel mindenképpen kamatmentes marad, de ha három utód születik, a teljes összeget elengedi az állam.

A nagycsaládosoknak új, hétszemélyes autó vásárlásához legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást nyújt az állam, maximum a jármű árának 50 százalékáig. Ez a lehetőség is 2022-ig áll fenn.

A törvény július 1-jén lép hatályba.

Átment a parlamenten a Corvinus egyetemmel kapcsolatos törvény is. A kormány javaslata szerint a Corvinus egyetem fenntartói jogát, a Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványra bízza. Az ellenzék szerint ezzel egy fizetős elitegyetemet hoznának létre, ezért nem is támogatták a törvényt a hétfői szavazáson. A törvényjavaslatot végül 134 igen, 52 nem és 4 tartózkodás mellett fogadták el.