Két fideszes képviselő miatt is veszélyben lehet a kétharmad

Két fideszes képviselő miatt is veszélyben lehet a kétharmad

Új választást kellene kiírni, ha Pócs János fideszes képviselő lemondana vagy lemondatnák. Mégis miért történne meg ez? Mint ismert, kikerült róla egy vállalhatatlan videó, amit maga készített és a következő látható rajta: megfenyegeti egyik alkalmazottját, aki egy kazánban ül, hogy betüzeli, amiért rosszat tett. Pócs azzal védekezett, hogy csak „vicc” volt, az alkalmazott a „barátja” és ő is benne volt a viccben.

 

A jobbikos Csányi Tamás március 25-én a parlamentben Pócsot pellengérre állítva kijelentette:

„Nem szeretnénk, hogy ilyen politikusok ássák alá a parlament tekintélyét.”

 

Majd azt kérdezte:

„Meddig tűrik meg Pócs Jánost soraik között? Meddig ütik el ezt a problémát Pócs-cselekvéssel?”

 

Amennyiben Pócs elvesztené a mandátumát, az már veszélyeztetné a Fidesz kétharmadát, de előbb új választást kellene kiírni a választókerületében (vagyis Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. számú egyéni választókerületében). Csakhogy eddig a Fidesz nem mutatott hajlandóságot arra, hogy a kényelmetlen ügyei miatt (például az ő volt a Soros disznóság, illetve mikor egy fiatal nőt inzultált) elhíresült képviselőt lemondassa, Pócs kijelentései alapján pedig ez magától eszébe sincs.

 

Egy másik fideszes képviselő miatt is rezeg a léc a fideszes kétharmad ügyében. Simonka Györgyről van szó, akinek mentelmi jogát tavaly függesztette fel a parlament, majd novemberben gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség.

 

Az ügyészek szerint Simonka zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek uniós támogatását szerezte meg jogellenesen, és ezzel 1 milliárd 400 millió forint vagyoni hátrányt okozhatott. Simonka következetesen tagadja a bűncselekmény elkövetését, a gyanúsítás ellen panasszal élt.

 

Amennyiben elveszíteni a mandátumát, akkor a Békés megyei 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületében kellene új választást kiírni. Erre nagyobb sansz van, mint Pócsnál, már ha nem húzódik el évekre az ügy. Mert az is megeshet.