Z. Kárpát Dániel: a kormánypártok is csatlakozzanak a banki elszámoltatáshoz!

Z. Kárpát Dániel: a kormánypártok is csatlakozzanak a banki elszámoltatáshoz!

„Az utóbbi 3 évben tízezer családot tettek az utcára.”

A civil szervezetek és az ellenzéki pártok mellett a Fideszt és a KDNP-t is felszólította a Jobbik alelnöke, hogy csatlakozzanak a banki elszámoltatáshoz, amelyet korábban egy hatpontos javaslatcsomaggal alapozott meg a párt.

Z. Kárpát Dániel az Igazságügyi Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: hiába kezdeményezte a Jobbik, a kormánypárti érdektelenség miatt nem sikerült meghosszabbítani a hamarosan lejáró kilakoltatási moratóriumot. A párt alelnöke szerint ez különösen azért aggasztó, mert „az utóbbi 3 évben tízezer családot tettek az utcára.”

Azt ígérte, hogy a következő hónapokban megpróbálják keresztülvinni a hatpontos banki elszámoltató csomagjuk intézkedéseit, és ehhez a civilek és az ellenzéki pártok mellett a kormánypártok támogatását is várják, mert ez nem pártpolitikai ügy.

Z. Kárpát Dániel szerint az általuk szorgalmazott intézkedések kormányhatározatként is meghozhatók, így akár a mostani, csaknem kéthónapos parlamenti szünetben is bevezethető lenne több olyan intézkedés, amely szinte azonnal segítene a devizakárosultakon.

Ne legyen újabb sarc! A Jobbik egy tehermentesített bankszámla-konstrukciót követel | Alfahír

A Jobbik azonnali lépéseket követel a „banki kifosztó mechanizmus leállítása" érdekében, emellett arra szólította fel a kormányzatot, hogy a közteherviselés jegyében bontsa fel a kereskedelmi bankokkal kötött paktumot - fogalmazott szombati sajtótájékoztatóján Z. Kápát Dániel.A párt alelnöke felidézte, még az MNB is kimutatta, Európában nálunk a legdrágább bankszámlát vezetni.

A képviselő elengedhetetlennek nevezte, hogy piaci helyett a felvételkori árfolyamon forintosítsák az egykori devizahiteleket,

„Ha valaki 160 forintos árfolyamon vette fel a hitelét, akkor ne 256 forinton váltsák ezt vissza, hanem a felvételkori árfolyamán. Mivel ez nem történt meg, az így történő átváltás miatt az MNB-nél egy több száz milliárdos többlet halmozódott fel, lényegében profitként jelentkezett náluk a magyar emberek pénze.”

Hangsúlyozta, hogy a két összeg közötti különbséget pártja visszaadná a magyar embereknek, a jegybank osztalékát pedig a jelenlegi gyakorlattal ellentétben kötelezően befizettetnék a költségvetésbe.

Az így befolyt százmilliárdokból egy kártérítési alapot állítana fel a Jobbik, amelyből a nehéz helyzetbe került emberek lakhatását lehetne segíteni. Z. Kárpát Dániel szerint részben egy állami bérlakás-programmal, részben pedig az épített lakások számának megduplázásával nemcsak a bajba jutottakon lehetne segíteni, de az elszabadult lakás- és albérletárakat is mérsékelni lehetne.