Mészáros egymilliárdjából fizethette ki az óvadékot Gyárfás

Mészáros egymilliárdjából fizethette ki az óvadékot Gyárfás

Egymilliárdot kaphatott a Nap-Kelte székházáért.

Egymilliárd forintot fizethetett Mészáros Lőrinc a Fenyő János megöletésével vádolt Gyárfás Tamásnak a Nap TV székházáért. Utóbbi ebből a pénzből fizethette ki a bíróság által kiszabott 200 milliós óvadékot.

Egymilliárd forintért vehette meg a Talentis Group Zrt. az St. Plusz Kft.-től az egykori Nap-Kelte székházát – számította ki a G7 gazdasági szakportál cégbírósági iratok alapján. A zrt. vagyonleltára szerint a fideszes Mészáros Lőrinc cége 2017-ben vásárolta meg a maffia-bűncselekményekkel vádolt baloldali Gyárfás Tamás kft.-jétől az ingatlankomplexumot, ezután költözött ide a felcsúti gázszerelő-oligarcha által korábban felvásárolt, most Hír TV-vé fazonírozott Echo TV.

A fideszes oligarcha és a baloldali, maffiakapcsolatokkal rendelkező üzletember bizniszének előzménye, hogy a Nap-Kelte 2009-es megszűnése után az épületek üresen álltak egészen 2016-ig, mikor Gyárfás, aki az úszószövetség elnöke is volt, havi 1, azaz egy forint bérleti díjért felajánlotta a vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft.-nek.

A G7 azt írja, a vagyonleltár szerint 2017 végén a könyvelésben 1,02 milliárd forinton tartották nyilván az ingatlant, amit a Talentis éves beszámolójának kiegészítő melléklete meg is erősít. A 2017. évre elszámolt értékcsökkenés mértéke 26 millió forint, azaz az épületért 1 milliárd 45 millió forintot fizethetett Mészáros Gyárfásnak, aki 2018 nyarán 200 millió forint óvadékot tett le, hogy a bíróság megszüntesse a kiszabott lakhelyelhagyási tilalmat.

Bár az St. Plusz cégbírósági dokumentumai között fellelt, 2018. április 27-i határozat szerint Gyárfás mint a vállalkozás egyszemélyes tulajdonosa úgy döntött, cége 2017-es több mint 700 milliós adózott profitját eredménytartalékba helyezi, a kiegészítő mellékletben az olvasható, hogy a

2017 évvégi eredménytartalék (…) fel lesz használva osztalék kifizetésére.

Gyárfás az óvadék kiszabásakor a 24.hu-nak ezt nyilatkozta:

Kifizetem az óvadékot. Mindenemet ráteszem, az otthonomat, bármit, mert nincs veszítenivalóm. Ezt az összeget ugyanis csak akkor nem kapnám vissza, ha megsérteném a bíróság szabályait. De ez szóba sem jöhet, mert soha nem fogok megszökni és mindig a hatóság rendelkezésére fogok állni. Tisztázni akarom magam, nem elmenekülni akarok. Nincs mitől tartanom.

Hozzátette, nemrég adta el a Nap TV volt épületét a Mészáros Lőrinc-féle Echo TV-nek, és abból fogja befizetni majd ezt az összeget.

Mint az könnyen kiszámítható, Gyárfás megélhetése nem került veszélybe az óvadék kifizetésével, az egymilliárdos vételárnak mindössze ötödére rúg a bíróság által kiszabott összeg.

Az ingatlant egyébként Gyárfás cége jóval alacsonyabb, mindössze 430 millió forinton tartotta nyilván könyveiben. A piaci értéke azonban megfelelhet az egymilliárdos vételárnak.

Nem Gyárfás az egyetlen gyanús baloldali figura, akivel a fideszes Mészáros Lőrinc üzletel. Korábban többször is beszámoltunk arról, a gazdasági bűncselekményekkel gyanúsított egykori Betonút-vezér, Dunai György EuroAszfalt Kft.-jével a szennyvízhálózat-korszerűsítési program közbeszerzésein rendszeresen együtt indulnak és nyernek is, ahogy az Orbán-kormány is számos alkalommal támogatja baloldali milliárdosok bizniszeit.

Fideszes és baloldali milliárdosoknak is bőkezűen osztogat az Orbán-kormány

Nemcsak fideszes, hanem közismerten baloldali elkötelezettségű oligarchák cégei is szerepelnek azon a listán, melyen a Pénzügyminisztérium feltüntette, tavaly júliustól kik kaptak állami támogatást beruházásaikra. Közzétette a Pénzügyminisztérium a fejezeti kezelésű előirányzatok terhére nyújtott 2018. II. félévi támogatásokat. Az adatokat böngészve azt látjuk, a legendásan nyereséges cégek újabb állami tíz- és százmilliókat zsebelhetnek be.