Már a legkevesebbet kereső képviselő bruttója is közelíti az egymilliót

Már a legkevesebbet kereső képviselő bruttója is közelíti az egymilliót

Megint emeltek.

Egy év alatt 70 százalékkal nőtt egyes országgyűlési képviselők fizetése, az alig fél évvel ezelőtti emelést követően most ismét megtoldották pár tízezerrel a honatyák és honanyák bérét – írja az mfor gazdasági portál.

A hivatalos indoklásban arra hivatkoznak, hogy „mivel évek óta nem emelkedett a parlamenti képviselők bére, ezért a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a többi szektor alkalmazottai után itt az ideje a képviselői fizetések felzárkóztatásának is.”

Míg 2014 óta az átlagos bruttó bér 54,9 százalékkal emelkedett, addig sok képviselő fizetése 70-77 százalékkal nőtt.

A lap szerint jelenleg nehéz megmondani, hogy pontosan hány képviselőt is érint a bérnövekedés, mivel Kövér László szankciói miatt vannak olyan ellenzéki képviselők, akik egyáltalán nem kapták meg a márciusi fizetésüket, míg mások jóval kevesebben kaptak az eredeti összegnél. Mindeközben a házelnök fizetése nyolcszor több az országos átlagnál.

Kövér László már 2,67 milliót kap havonta, de a frakcióvezetők fizetése is megközelíti a bruttó kétmillió forintot, míg a legkevesebbet kereső országgyűlési képviselők bére is súrolja az egymilliót.

Ha valaki emellett még miniszteri tisztséget is betölt, így két helyről kapja a fizetését, annak a juttatása havi bruttó 2,6 millióról 2,9 millióra ugrott egyetlen hónap alatt - ez havi 10,4 százalékos növekményt jelent. Ez nagyjából megfelel annak a mértéknek, amennyivel januárban emelkedett a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban.

A lap hozzáteszi, hogy a képviselők közel negyede úgy kapta a fizetésemelést, hogy idén még semmilyen aktivitást nem mutatott a parlamentben.