Már a legkevesebbet kereső képviselő bruttója is közelíti az egymilliót

Egy év alatt 70 százalékkal nőtt egyes országgyűlési képviselők fizetése, az alig fél évvel ezelőtti emelést követően most ismét megtoldották pár tízezerrel a honatyák és honanyák bérét – írja az mfor gazdasági portál.

A hivatalos indoklásban arra hivatkoznak, hogy „mivel évek óta nem emelkedett a parlamenti képviselők bére, ezért a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a többi szektor alkalmazottai után itt az ideje a képviselői fizetések felzárkóztatásának is.”

Míg 2014 óta az átlagos bruttó bér 54,9 százalékkal emelkedett, addig sok képviselő fizetése 70-77 százalékkal nőtt.

A lap szerint jelenleg nehéz megmondani, hogy pontosan hány képviselőt is érint a bérnövekedés, mivel Kövér László szankciói miatt vannak olyan ellenzéki képviselők, akik egyáltalán nem kapták meg a márciusi fizetésüket, míg mások jóval kevesebben kaptak az eredeti összegnél. Mindeközben a házelnök fizetése nyolcszor több az országos átlagnál.

Kövér László már 2,67 milliót kap havonta, de a frakcióvezetők fizetése is megközelíti a bruttó kétmillió forintot, míg a legkevesebbet kereső országgyűlési képviselők bére is súrolja az egymilliót.

Ha valaki emellett még miniszteri tisztséget is betölt, így két helyről kapja a fizetését, annak a juttatása havi bruttó 2,6 millióról 2,9 millióra ugrott egyetlen hónap alatt - ez havi 10,4 százalékos növekményt jelent. Ez nagyjából megfelel annak a mértéknek, amennyivel januárban emelkedett a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban.

A lap hozzáteszi, hogy a képviselők közel negyede úgy kapta a fizetésemelést, hogy idén még semmilyen aktivitást nem mutatott a parlamentben.