Ebben is hazudott a Magyar Hírlap – nem lépett ki a Jobbik-tagság fele

.

Újabb sajtópert bukott a kormánypropaganda egyik zászlóshajója, a Magyar Hírlap. A Fővárosi Törvényszék mondta ki: valótlanul állították februárban, hogy Jobbikból a tagság csaknem fele kilépett. Amellett, hogy ismét hazudtak, még az is kiderült, hogy a matematika sem az erősségük.

A Jobbik a február 24-én megjelent, „Farkas Örs: A Jobbik számára a lét a tét” című cikke miatt indított pert a Magyar Hírlap ellen. A bevezetőben írták azt a kifogásolt állítást a Jobbikkal kapcsolatban, hogy „a pártot tagságának csaknem a fele elhagyta a választások óta.”

Most bíróság mondta ki, hogy ez hazugság.

A mai tárgyaláson a Magyar Hírlap jogi képviselője azzal védekezett, hogy a cikk általánosságban a Jobbik szorult helyzetéről szólt. Állításait a Jobbik politikusainak több, korábbi nyilatkozatával, kiszivárgott beszélgetésével próbálta meg alátámasztani.

Arról beszélt, hogy a cikk témáját tekintve lényegtelen, hogy teljesen pontos-e az a tényállítás, hogy a tagság „csaknem a fele” kilépett. Ez szerinte lehet egy olyan elnagyolt mondat, amely a Jobbik válságát szemléltetheti, és ez a „tényekből levont következtetés” a 25%-tól 49%-ig bármit jelenthet.

A Jobbik jogi képviselője elismerte, a Magyar Hírlap által az állítások alátámasztására benyújtott korábbi nyilatkozatok valóságtartamát, miszerint 800-an léptek ki a pártból és 200-an léptek be, ugyanakkor jelezte:

A 13 ezres taglétszámhoz viszonyítva semmiképp sem állja meg a helyét az, hogy 800 fő kilépésével a tagság csaknem fele távozott volna.

A Fővárosi Törvényszék a Jobbiknak adott igazat és helyreigazításra kötelezte a Magyar Hírlapot. Az indoklás szerint az alperesnek nem sikerült bizonyítania a kifogásolt állítás valóságtartamát, viszont a felperes meg tudta cáfolni azt. A bíró azt mondta: ugyan pontos számadatot nem várnak el az újságírótól, de az összességében 6%-os kilépési arány bőven alatta van a 33%-nak, amely még belefért volna a „csaknem a fele” kifejezésbe.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

1
1
sss
2019. október 14. | 16:24
Ő az a polgármester, aki szabályosan elmenekült kollégánk elől.
Ő az a polgármester, aki szabályosan elmenekült kollégánk elől.
A volt miniszter értékelt: nem túl meglepő módon, nincs megelégedve az eredménnyel.
Bárhogy is próbálja kommunikálni az eredményeket a Fidesz, sikerült a NER-en sebet ejteni: a Fidesz korántsem folytathat tovább következmények nélküli, akadálymentesített politizálást. Vélemény.
A tegnapi önkormányzati választás átrajzolta a politikai erőviszonyokat, stratégiai irányt mutatott az ellenzéknek a kormányváltás célja felé, megtörte a Fidesz 2006 óta tartó győzelemsorozatát az országos választásokon, és rámutatott az Orbán-rendszer gyenge pontjára. Az ellenzék terepet, felelősséget, eszközöket kapott az építkezésre és a kormányváltó alternatíva kimunkálására.