"Diszkriminatív a szíriai menekültek befogadásának tilalma"

Felfüggesztette egy amerikai bíró az indianai kormányzó rendeletét, mellyel megtiltotta az állam dolgozóinak, hogy segítsék szíriai menekültek letelepülését.

Mike Pence indianai kormányzó egyike volt annak a 25 amerikai kormányzónak, akik a novemberi párizsi terrortámadást követően felszólították Barack Obama amerikai elnököt, hogy az ország ne fogadjon be bevándorlókat Szíriából. A kormányzók attól tartottak, hogy a bevándorlók között olyanok is érkezhetnek, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez kötődnek.
   
Az állam lépése nyilvánvalóan diszkriminálja a szíriai "menekülteket" származásuk alapján - húzta alá döntésében Tanya Walton Pratt kerületi bíró. Az indianai ügyész közölte: fellebbez a döntés ellen. A kormányzói döntést jogi úton megtámadó civilszervezet álláspontja az, hogy a migrációs és menekültügyi politika a szövetségi kormány hatáskörébe tartozik.
   
Az Egyesült Államok az idei év folyamán tízezer szíria bevándorlót fogadhat be. Az igazságügyi tárca novemberben tudatta: egy meg nem nevezett országból származó migráns családot Indiana helyett Connecticutban helyeztek el. A bevándorlók befogadásának támogatói hangsúlyozzák, hogy a befogadottak alapos biztonsági és háttérellenőrzésen esnek át, amely akár két évig is tarthat, mielőtt belépnek az országba.