A legpénzesebb 10 százalék tovább gazdagodott, míg minden második magyar egy helyben toporog

A legpénzesebb 10 százalék tovább gazdagodott, míg minden második magyar egy helyben toporog

A jegybank kedden mutatta be a Miből élünk? című, 2017-es háztartási vagyonfelmérés eredményeit.

Eszerint ugyan a vagyonnövekedés lényegében minden háztartási csoportban jelentős volt, akár életkor, régió vagy a nettó vagyon nagysága szerinti bontásban vizsgálták azt, ugyanakkor

az ország szegényebb felénél van a magyarok vagyonának 8,9 százaléka, a gazdagabb felénél pedig a többi 91,1 százalék. Döbbenetes, de az ország leggazdagabb 1 százaléka birtokolja az összvagyon 25 százalékát.

A növekedés lényegesen nagyobb mértékű volt az átlagnál Közép-Magyarországon és az Alföldön, a 66-75 éves korosztályban, illetve a vagyon nagyságát tekintve a felső 10 százalékba tartozó háztartásoknál. A háztartások alsó 50 százalékának részesedése a teljes nettó vagyonból a 2014-es felméréssel összehasonlítva lényegében változatlanul, 9 százalékon állt. Az egy háztartásra jutó nettó vagyon átlagos nagysága 27 millió forint, a medián érték (a közép érték) 12 millió forint volt 2017 végén - ami viszont nem jelenti azt, hogy ekkora mozgótőkéje lenne egy átlag magyar családnak.

Megállapították azt is, hogy a legszegényebb 10 százalék helyzete részint javult valamennyit, de nem azért, mert több pénzük lett, hanem az adósságuk csökkent valamennyivel.