Az EU attól tart, hogy az ideiglenesen maradó britek blokkolhatják a működést

Az EU attól tart, hogy az ideiglenesen maradó britek blokkolhatják a működést

A lehetséges biztosítékokról vitáznak az Európai Unió bennmaradó tagországainak vezetői annak garantálására, hogy az Egyesült Királyság az esetleges halasztás ideje alatt se próbálja aláásni a közösségi döntéshozatalt - közölték diplomáciai források a szerdai rendkívüli EU-csúcson az MTI tudósítása szerint.

Névtelenséget kérő illetékesek szerint a zárónyilatkozat szövegébe belefoglalhatják, hogy a szigetországnak

"tartózkodnia kell minden olyan intézkedéstől, amely akadályozhatja az EU céljainak elérését, különösen a döntéshozatali eljárásokban" 

Ez főleg a francia aggályok eloszlatását célozhatja, de egyesek szerint ahhoz kevés.

Emellett állítólag arra is kitérnek, hogy a huszonhetek az Egyesült Királyság távozását követő időszakra vonatkozó kérdésekben a britek nélkül fognak egyeztetni.

Számos tagállam vezetője hangoztatta, hogy szigorú garanciákra van szükség London további "jóhiszemű együttműködésének" biztosítására.

Frissítés:

A fent leírtakat erősítik Emmanuel Macron szóvivőjének szavai is, aki így fogalmazott: "nem minden lehetőség jobb, mint a megállapodás nélküli Brexit". Hozzátéve, hogy a zárónyilatkozat-tervezet jelenlegi szövege nem biztosít kellően szilárd garanciákat az esetleges brit obstrukció ellen.

"Vállaljuk a felelősséget a keménységünkért. Nem kockáztathatjuk a bénultság, illetve egy zavaros helyzet kialakulását az európai választások idején. Számunkra a rendezetlen kilépés valós opció"

- tette egyértelművé a helyzetet a Macron álláspontját tolmácsoló szóvivő.

Ma este kicsit előrébb lépünk Brexit-ügyben, de még mindig rejtély, hogy mi fog történni

Szerdán rendkívül EU-csúcsot tartanak, melynek témája a Brexit lesz. Theresa May korábban már belengette lemondását, most június 30-ig kért haladékot, a nap végére okosabbak leszünk, a 27-ek döntést hoznak a hosszabbításról. Ez a dátum viszont azt vetíti előre, hogy megtartják az EP-választást Nagy-Britanniában is.