A Jobbik elnökhelyettese a jogállamiság megvédését sürgette az Európa Tanács plenáris ülésén

Gyöngyösi Márton

Gyöngyösi Márton nagyon aggasztónak tartja, hogy egyes kormányok szerint nincs helye kritikának, mert ők rendelkeznek az emberek többségének támogatásával, és azt tesznek amit, csak akarnak: félreállíthatják a szabad médiát, a független hatóságokat, az igazságügyi rendszert vagy akár a parlamentet. A Jobbik elnökhelyettese és EP-listavezetője a demokráciát, a jogállamiságot és alapvető jogokat érintő európai uniós mechanizmusokról írt jelentés vitájában szólalt fel kedden az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének plenáris ülésén.

Gyöngyösi Márton időszerűnek nevezte a jelentést, hangsúlyozta: az Európa Tanácsnak és az Európai Parlamentnek muszáj együttműködnie. Beszédében rámutatott, az Európai Tanácsnak ragaszkodnia kell az álláspontjához: tegyen ajánlásokat, kövesse figyelemmel, hogy érvényesül-e a demokrácia és a jogállamiság. Hozzátette: ezekre az alapvető értékekre épült a civilizációnk és a kontinensünk.

Arra figyelmeztetett: van egy új trend, miszerint pártok vagy kormányok, melyek többséggel rendelkeznek, félreállítanak bizonyos demokratikus intézményeket. Aggasztó tendenciának nevezte ezt, majd kijelentette,

amikor a mechanizmusokról, jelentésekről, ajánlásokról beszélnek, nemcsak a formára, hanem a tartalomra is figyelni kell, mert azon országok némelyike, amik egy hibrid rendszerrel kísérleteznek, arra hivatkoznak, hogy a demokratikus intézmények továbbra is léteznek.

Gyöngyösi Márton szerint ez valóban így is van, de arra hívta fel a figyelmet, hogy közben a demokrácia valójában veszélyben van.

„Magyarországon éppen ez történik. Nagyon fontos, hogy meghalljuk a kritikus hangokat. Igen, az EU-t sokat bírálták a demokráciadeficit miatt, és nagyon fontos, hogy kijavítsuk a hibákat, reformokat vezessünk be, és hatékonyabbá tegyük az intézményeket”

- fogalmazott a Jobbik elnökhelyettese.

A plenáris ülésen elmondott beszéde után a Facebook-oldalán azt írta:

„Semmilyen körülmények között nem fogadható el az, ha a többségükre hivatkozva a kormányok felszámolják a média és az igazságszolgáltatás szabadságát, és egypártrendszert építenek ki. A Jobbik kiáll az európai értékek és a jogállamiság mellett. A végsőkig harcolunk egy szabad, demokratikus, biztonságos Magyarországért. Május 26-án erről is szavazunk az európai parlamenti választásokon.”