Együtt érez a világ a Notre Dame, az Európa büszkeségét jelentő katedrális pusztulása miatt

Együtt érez a világ a Notre Dame, az Európa büszkeségét jelentő katedrális pusztulása miatt

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői biztosították szolidaritásukról hétfőn a franciákat a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt - szedte össze azokat az MTI.

A Vatikán megrendülten fogadta a pusztító tűzvész hírét.

"A Szentszék megrendülve és szomorúsággal eltöltve fogadta hírét a Notre Dame székesegyházban pusztító szörnyű tűznek, amely a francia kereszténység és a világ egyik jelképében tombol"

-  jelentette ki Alessandro Gisotti, Ferenc pápa szóvivője.

Gisotti kifejezte együttérzését a francia katolikusokkal, valamint Párizs lakóival, illetve - mint mondta imádkoznak a tűzoltókért, illetve mindazokért, akik mindent megtesznek a drámai helyzet megoldásáért.

Theresa May brit miniszterelnök a Twitteren azt írta:

"Ma este gondolatban a franciákkal vagyok és a mentőszolgálatok tagjaival, akik a szörnyű tűzvész ellen küzdenek a Notre Dame székesegyházban".

Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig úgy fogalmazott:

"Sokkoló képek Párizsból. Egy városi jelkép, világörökség, s a francia történelem egyik legszebb épülete, a Notre Dame lángokban áll. Reméljük, hogy senki sem sérült meg."

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Franciaország mellett áll, hogy segítsen megmenteni és helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen kincset - írta hétfőn a Twitteren Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója. A francia főváros szívében, a Cité szigeten épült, az UNESCO világörökségi listájára 1991-ben felkerült gótikus székesegyházban hétfőn kora este csaptak fel a lángok. 

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében bátorságra buzdította a lángoló,

"Európa büszkeségét jelentő katedrális"

oltásán dolgozó tűzoltókat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rövid nyilatkozatában elmondta, percről percre követi az eseményeket, azt, "hogyan ejti zsákmányul" a tűz a párizsi Notre Dame-ot, amely - mint írta - az egész emberiség öröksége. A katedrális írókat, festőket, filozófusokat inspirált, és látogatókat vonzott a világ minden szegletéből - írta. "Micsoda szomorú látvány! Micsoda borzalom!" - fogalmazott a bizottsági elnök.

Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre Dame egész Európa katedrálisa.

Donald Trump amerikai elnök szerint a Notre Dame Franciaország és az egész európai kultúra jelképe.

"Rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon"

- mondta Trump egy Minnesotában rendezett eseményen. 

Az osztrák kormány nevében Karin Kneissl külügyminiszter is megdöbbenten fogadta a történtek hírét Twitter-bejegyzésében.

"Szörnyűséges képek érkeztek hozzánk Párizsból, a város jelképének számító, világhírű katedrális, amely az egész világ keresztlényei számára zarándokhelyként szolgált, lángokban áll"

- írta német és francia nyelven a miniszter. "Gondolatban francia barátainkkal vagyunk" - tette hozzá. 

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök hangsúlyozta: a tűzeset híre szíven ütött bennünket, európaiakat.

A hatalmas tűzvész sújtotta párizsi Notre Dame székesegyház

"Franciaország és európai kultúránk jelképe"

- jelentette ki Angela Merkel német kancellár. "Francia barátainkkal vagyunk" - írta a Twitter mikroblog portálon szóvivője, Steffen Steibert.

London Párizs mellett áll "e szomorú órában, és örökre a barátja marad" - írta a Twitteren a londoni főpolgármester, Sadiq Khan. 

"Szívbemarkoló felvételek! A világtörténelem egy darabja pusztul el"

- írta Firenze polgármestere, Dario Nardella.

Szolidaritását fejezte ki a katasztrófa miatt "Párizs népével" Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Alberto Bonisoli, az olasz kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter is.

A katolikus hit egyik központja áll lángokban - hangsúlyozta a francia püspöki konferencia szóvivője.

A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezi ki a francia egyházzal - közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

Gerd Bacher, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot a tűzvész miatt. Nyilatkozatában hangsúlyozta:

"Együttérzünk a katolikusokkal és minden franciával, együtt gyászolunk velük".

Ugyanerről biztosította őket a londoni Westminster-apátság is.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget. A bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre Dame áll lángokban.