Szeged tízezer eurót ajánl föl a Notre Dame újjáépítésére

Pixabay
Pixabay

A szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére - tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t.

A közlemény szerint száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

Lángokban a Notre Dame - sikerült megmenteni a szerkezetet és a tornyokat | Alfahír

A tüzet 18:50-kor jelentették A tűzoltók 10 percen belül már a helyszínen voltak Kezdetben 93 méteres magasságban égett a szerkezet Személyi sérülés nem történt Este fél 9-re már 400 tűzoltó oltotta a tüzet A tűz pontos oka nem ismert, de valószínűleg a renoválással kapcsolatos Azt a tűzoltók már az elején hangsúlyozták, a Notre Dame tetőszerkezete le fog égni A főtorony (Huszár torony) összedőlt A lángok elérték az egyik harangtornyot is este 11 óra után végre egy jó hír: sikerült megmenteni a