41 százalékkal volt kevesebb a csapadék az átlagosnál - a kormány melegebb és szárazabb időre készül

Aszály

Ha valamit nem tud letagadni az Orbán-kormány, az a klímaváltozás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Országos Vízügyi Főigazgatóság adataira hivatkozva most arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a január és március között lehullott csapadék mennyisége 24 és 94 milliméter között alakult, az országos területi átlagérték 54 milliméter volt,

ami az időszakos átlagnál 41 százalékkal kevesebb.

A meteorológiai előrejelzések szerint a kialakult állapot számottevően nem fog változni, átlagosan csapadékos időjárás esetén továbbra is egyhavi csapadékhiány valószínűsíthető. A csapadékhajlam növekedésével a kedvezőtlen helyzet számottevően javulhat - tették hozzá.

Az agrárkamara az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú meteorológiai előrejelzésére is emlékeztetett, amely szerint áprilisban, májusban és júniusban is az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás valószínűsíthető.

Egyébként a NAK szerint, ha a jelenlegi vízhiányos időszak sokáig fennmarad, akkor az aszály mesterséges vízpótlással elkerülhető.

A klímaváltozás idén máris 100-200 milliárdos kárt okozott a magyar mezőgazdaságnak - pedig még csak április van

A klímaváltozás annyiban demokratikus, hogy azok is megfizetik az árát (előbb-utóbb mindenképp), akik amúgy nem hisznek abban, hogy a földi környezetünk, és természetesen vele együtt a civilizációnk is gyökeresen meg fog változni a következő néhány évben. Az viszont érdekes kérdés, hogy ki fizeti meg ennek az árát, pontosabban kinek kell megfizetnie azt.

De minden bizonnyal az is segítene, ha az Orbán-kormány - mindezek tudatában - például nem akadályozná a közös európai klímatervet.