Szoros eredmény a macedón elnökválasztáson, királycsináló szerepben az albán kisebbségi jelölt

Macedóniai elnökválasztás

A várakozásoknak megfelelően egyik jelölt sem tudta megszerezni a voksok több mint felét az észak-macedóniai elnökválasztás vasárnapi első fordulójában, így május 5-én második fordulót tartanak - írja az MTI. 

A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltje, Sztevo Pendarovszki, illetve a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) jelöltje, Gordana Sziljanovszka-Davkova jutott tovább a második fordulóba.

Az észak-macedóniai választási bizottság vasárnap este közölte, hogy a szavazatok 80 százalékos feldolgozottsága mellett

Pendarovszki a voksok 42,55 százalékával hajszálnyival vezet Davkova előtt, aki a szavazatok 41,93 szerezte meg.

A harmadik indulót, Blerim Rekát az ellenzéki albán pártok delegálták az elnökségért folyó választási versenybe, ő a voksok 11,33 százalékát kapta. A második fordulóba csak a két legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül be, Reka azonban a szoros eredmény miatt királycsináló szerepbe kerülhet. Ha valamelyik jelölt mellett állást foglal, ezzel eldöntheti a második fordulót. 

Ma eldőlhet, ki követi az elnöki székben Gruevszki Áder Jánosát | Alfahír

Egyelőre eseménytelenül zajlik a február óta a görögökkel kötött egyezmény értelmében hivatalosan Észak-Macedóniának hívott balkáni államban. A választási bizottság adatai szerint délelőtt alacsony volt a részvételi arány. A választási bizottság közlése szerint 13 óráig a szavazásra jogosultak 20,45 százaléka járult az urnák elé, ami alacsony részvételi aránynak számít.