Újabb robbanás az egyik Srí Lanka-i templom mellett, de nincs áldozat

.

Járókelők riasztották a rendőrséget a Srí Lanka fővárosában fekvő Szent Antal-templom mellé egy gyanús furgon miatt. A jármű már vasárnap óta állt a téren, ahol a hat közül az egyik merényletet elkövették. Az egyenruhások három robbanószerkezetet találtak a furgonban, amelyek hatástalanítás közben felrobbantak. 

A detonáció az Independent beszámolója szerint hatalmas pánikot okozott a helyiek körében, mivel az egyenruhások nem jelentették be előre, hogy mire készülnek. Egy colombói buszpályaudvar környékén nem sokkal korábban több mint 80 gyújtószerkezetet találtak a rendőrök.

A húsvétvasárnapi, 290 áldozatot követelő támadássorozat miatt keddre nemzeti gyásznapot rendeltek el.

Egy Srí Lanka-i iszlamista csoport, a Nemzeti Tovfik Dzsamaat követte el a merényleteket, a hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, egy nemzetközi hálózat támogathatta őket.

Tudtak a támadásról, de elakadt az információ

Közben egyre több részlet derül ki azzal kapcsolatban, hogy a hatóságok miért nem léptek, miközben tudták, hogy merénylet készül. Az MTI azt írja: a rendőrség a támadások előtt több mint egy héttel figyelmeztetett arra, hogy templomok válhatnak merényletek célpontjaivá.

Prijalal Disszanajake rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több gyanúsított neve szerepelt, akik a christchurchi mecsetek elleni támadást követően más vallások ellen uszítottak.

A tájékoztatót több rendőri egység megkapta, de az információ nem jutott el a kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor. 

A leggazdagabb dán három gyermekével is végeztek a terroristák

Anders Holch Povlsen, Dánia leggazdagabb embere négy gyermeke közül hármat veszített el a merényletekben. A család éppen Srí Lankán nyaralt. Povlsen ruhacégének szóvivője megerősítette a híreket, de többet nem mondott az esetről.

Az Asos ruhamárka tulajdonosa a 252. helyen áll 6.7 milliárd dollárosra becsült vagyonával a Forbes leggazdagabb embereinek a listáján. Övé Skócia teljes területének egy százaléka, de vásárolt nagyobb területeket a Kárpátok erdélyi részénél is.
 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. december 12. | 17:57
Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós tagországok állam-, és kormányfőinek részvételével, a főbb témák között szerepel a klímaváltozás kérdése is.
sss
2019. december 12. | 15:52
Újabb lépés a bukott alkancellár, volt szabadságpárti elnök visszatéréséhez.
1
sss
2019. december 12. | 12:38
Lengyel mintára fékeznék az elvándorlást.
Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós tagországok állam-, és kormányfőinek részvételével, a főbb témák között szerepel a klímaváltozás kérdése is.
Lengyel mintára fékeznék az elvándorlást.
Orosz Bernadettel, a megvert hatgyermekes családanyával beszélgettünk.
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.