A nemzetközi megfigyelők szerint megfelelő verseny alakult ki az ukrán elnökválasztáson

Kedvezően értékelték a nemzetközi szervezetek megfigyelői az ukrán választások vasárnap megtartott második fordulóját - mondta Giorgi Cereteli, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének elnöke, a szervezet rövid távú ukrajnai választási megfigyelői missziójának koordinátora hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

Cereteli az EBESZ választásokkal foglalkozó testülete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR), az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének és az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének megfigyelői által készített előzetes értékelést ismertette az ukrajnai választásokról – írta az MTI. Cereteli szavait szerint a 2019-es elnökválasztásokon Ukrajnában megfelelő verseny alakult ki, és tiszteletben tartották az alapvető szabadságjogokat. Hozzáfűzte, hogy a

„nyugodt hatalomátadásnak lehetőséget kell teremtenie a demokratikus intézmények még további erősítésére és az elszámoltathatóságra.”

Cereteli felrótta viszont, hogy a két forduló előtti kampányokra jellemző volt a társadalmat foglalkoztató kérdéseket taglaló valódi párbeszéd hiánya. Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint 44 országból összesen 685 nemzetközi megfigyelő vett részt a mostani ukrán elnökválasztáson.