Az EU nem válság, hanem kihívások előtt áll

Az EU nem válság, hanem kihívások előtt áll

Kedd este EP-választási vitát tartottak Budapest belvárosában. A Momentum részéről Cseh Katalin, a Demokratikus Koalíciótól Dobrev Klára, az MSZP-Párbeszédtől Jávor Benedek, a Jobbiktól Lukács László György, míg az LMP-től Vágó Gábor volt ott. Az Új Egyenlőség nevű magazin által szervezett „vitán” az összes ellenzéki párt képviselője ismertethette a saját programját és elképzeléseit.

Vita helyett inkább pódium-beszélgetésnek lehetett szemtanúja a Hotel Benczúrban összegyűlő közönség. Az esemény szervezője, Pogátsa Zoltán úgy vezette fel a beszélgetést, hogy

ne Orbán Viktorról szóljon az esemény, amennyire lehet, ezt a nevet minél kevesebbszer használják.

Az ötkörös beszélgetés első részében arra kellett válaszolniuk a politikusoknak, hogy mit csinálnának EP-képviselőként, milyen szerepfelfogással futnak neki a feladatnak. A második körben azonban már a programok kerültek terítékre.

Cseh Katalin (Momentum) szerint hitelességi válságban van az Európai Unió, a fiatalok távolmaradásának és elfordulásának ez a legfőbb oka. Mindemellett úgy tekint az EP-képviselői munkájára, mint egy nagyköveti szerepre. Hozzátette, hogy ezt a posztot ki lehet használni a köz szolgálatára, mert élni kell a képviselői jogokkal.

Dobrev Klára (DK) szerint ugyanakkor az Európai Unió ügye nem külügy, hanem belügy Magyarország számára. A képviselő szerint

egy Európai Egyesült Államokra volna szükség, amely versenyképes társa lehetne a nagyhatalmaknak.

Jávor Benedek (MSZP-Párbeszéd) már 2014 óta EP-képviselő, így azt kívánta bizonyítani a hallgatóság előtt, hogy a közügyek aktív befolyásolója tud lenni, és a Magyarországra később vonatkozó európai jogszabályok megalkotásában is részt tud venni.

Lukács László György (Jobbik) szerint pártja rengeteg tanult az elmúlt 5 évből. Úgy fogalmazott, hogy látják mi az, amin érdemes változtatni a következő periódusban. A képviselő kiemelte, hogy a civil témák boncolgatására és képviseletére több időt kellene fordítani. A Jobbik képviselője beszélt arról is, hogy nem szabad lesöpörni az asztalról a migráció témáját.

Tény, hogy a Fidesz riogatással kezeli az ügyet, ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy valóban van egy migrációs veszély, amelyet a leghatékonyabban a magyar határőrség felállításával lehetne orvosolni.

Vágó Gábor (LMP) szerint a legfontosabb pont a klímavédelem lesz a következő években. Az LMP politikusa leszögezte, hogy  

„GDP-fetisizmust is félre kell dobni”

, mert az emberek fontosabbak, mint a gazdaság.

Vita elsőként akkor bontakozott ki, amikor Dobrev Klára a multinacionális cégek megadóztatására beszélt. Az LMP-s Vágó Gábor odavetette, hogy

örvendetes, hogy a DK most már megadóztatná a multinacionális cégeket, de a 2010 előtti kormányzásukra nem éppen ez volt a jellemző.

A beszélgetés aztán azzal folytatódott, hogy vajon milyen veszélyekkel áll szemben Európa. Jávor Benedek szerint nem csupán környezetvédelmi, de szociális problémák terén sem volt képes mindig a legjobb döntéseket meghozni az EU, ennek érdekében jóval aktívabb szerepet kellene vállalnia a képviselőknek.

A Jobbik részéről, Lukács László György ugyanakkor hozzátette, hogy nem igaz, hogy az EU válságban lenne, sokkal inkább fontos kihívások állnak előtte, amelyekre mihamarabb megoldást kell találni. Kiemelte, hogy a szociális és a vagyoni különbségek szakítják szét jelenleg Európát.

„Dél -és Közép-Európa lemaradásban van a nyugathoz képest, egy esetleges bérunió azonban tudna ezen a problémán segíteni.”

Lukács hangsúlyozta, hogy a bérek felzárkóztatása nélkül, az egyre jobban elszegényedő rétegek, sokkal inkább fogékonyabbak lesznek az ún. populista hangokra.

Vágó Gábor ismételten a klímavédelem szükségszerűségét hangoztatta. A képviselőjelölt szerint ez az előfeltétele a szociális EU-nak és mindennemű újraelosztásnak, ugyanis Európát jelenleg a nagyvállalati lobbi irányítja.

Cseh Katalin szerint a populisták kettészakítják Európát, holott együttműködésre van szükség. A Momentum jelöltje egyébiránt jó napot kívánt Jean-Claude Junckernek, akinek szerinte csak most tűnt fel, hogy Magyarországon uniós pénzből kampányolnak Brüsszel ellen.

A DK listavezetője szerint az elmúlt 30 évben megállt a jóléti fejlődés, ami nagyrészt a globalizációnak köszönhető, amelyen szerinte nem lehet már változtatni, de irányítani lehet. Hozzátette, hogy

„aki a nemzetállamokra szavaz, az a szegénységre szavaz.”

Arra azonban nem kaptunk választ, hogy ezt a rendkívül komoly okfejtést hogyan vezette le Dobrev Klára, ehelyett sokadjára elismételte, hogy az Európai Egyesült Államokra nagyon nagy szüksége lenne hazánknak.

Sajnos a kormánypárti listavezető (Trócsányi László) hiányában, komoly vitára nem volt esély kedd este, kizárólag a pártok főbb kommunikációs irányvonalait ismerhettük meg. Reméljük ennél jóval erősebb kampányt láthatunk majd május 26-ig, mert így a sokak által emlegetett, (és kívánt) magas részvételi arány érdeklődés hiányában el fog maradni.