Történelmi borvidék közepére e-hulladékfeldolgozót? Egerben összehozhatja a helyi Fidesz

Történelmi borvidék közepére e-hulladékfeldolgozót? Egerben összehozhatja a helyi Fidesz

Eger fideszes önkormányzati képviselője sem tudja, hogy miért kellett belekerülnie egy kiskapunak abba a rendeletbe, amely a jelentéktelennek tűnő kiegészítéssel gyakorlatilag zöld utat ad az egyik leghíresebb magyar borvidék szívében létesített, sajtóhírek alapján gyakorlatilag üzemkész elektromoshulladék-feldolgozónak. A borászok nem tudtak az üzemről, amit az általunk megkérdezett helyiek szinte kivétel nélkül elleneznek. A fideszes városvezetés szabadkozik, az ellenzék helyi népszavazást kezdeményezett.

Márciusban írta meg az egriugyek.hu, hogy gyakorlatilag minden készen áll egy 2016 óta készülő elektromoshulladék-feldolgozó üzembe helyezéséhez a történelmi borvidék szívében. Az Al-Cu Service egy bérelt ingatlanba telepítette a zárt rendszerű üzemet, amelyre a lap szerint a fideszes városvezetés áldását adta korábban. Most viszont a Népszavának azt állította a polgármester, hogy nem indulhat el a feldolgozó, ugyanakkor egy jogi hézag miatt ez egyáltalán nem tűnik biztosnak.

Hiába kérdeztük volna Kovács Cs. Tamást, a város környezetvédelmi bizottságának fideszes elnökét az egri képviselőtestület ülése előtt az elektronikushulladék-feldolgozóról, nem reagált kérdésünkre, ahogy a szintén kormánypárti Lombeczki Gábor is csak futtában szögezte le, hogy semmilyen feldolgozó nem épül.

Szucsik György viszont készségesen nyilatkozott, a fideszes képviselő szerint az Al-Cu Service járt el hanyag módon a beruházás során, mivel nem egyeztetett a vezetéssel. Habis László polgármester szerinte akkor is elmondta volna, hogy nem ad engedélyt az elektromoshulladék-feldolgozó üzembe helyezéséhez, ahogy most sem fog.

Szucsik György

„Biztosan kijelenthetem, hogy Eger képviselő-testülete ezt soha nem fogja lehetővé tenni, hogy ez a városban működőképes objektumként létezzen.”

Az ellenzéki Földvári Győző szerint valószínűleg arról lehet szó, hogy az önkormányzati választások után adná meg a kormánypárt az engedélyt a hulladékfeldolgozóhoz, amelynek szomszédságában nemcsak szőlőtőkék fekszenek.

„Lakópark, lakóházak, történelmi borvidék. (Az üzem) egy olyan magaslati ponton helyezkedik el, ami a város felé havária esetén mindenféle szennyeződést behordhat.

Földvári Győző

Az Egységben a Városért Egyesület képviselője arról is beszélt, hogy a fideszes képviselők jogi kiskaput hagytak a cégnek, amelynek az indulását így gyakorlatilag semmi nem fenyegeti. Az általa hivatkozott rendelet így szól:

„Használaton kívüli, leselejtezett, elektronikai eszközök ártalmatlanítása, szétszedése alapanyagként történő feldolgozása, újrahasznosítása kizárólag elkülönítetten gyűjtött elektronikai hulladék felhasználásával, és 2018. április 1. napját megelőzően jogerőssé vált hulladékgazdálkodási engedély alapján, csak teljesen zárt technológiát befogadó épületben végezhető, külön jogszabályban meghatározott környezetvédelmi engedélyek birtokában.”

Ez az ellenzéki politikus szerint azért jelent kiskaput, mert az Al-Cu Service részéről jóval korábban, 2016-ban megkezdték már a szükséges engedélyek beszerzését, amelyek egy részét a helyi kormányhivatal állította ki.

„Biztos a Mirkóczkiék…”

Volt olyan helyi lakos az indulásra készen álló üzem szomszédságában, aki először az ellenzéket sejtette a beruházás mögött, majd nem is akarta elhinni, hogy valójában a fideszes vezetés egyengeti a cég útját.

Az üzem

Az általunk megkérdezett egriek nem örülnek a beruházásnak, többen a környékbeli szőlőtőkéket féltik a lehetséges szennyezéstől. A pincészeteknél névvel nem nyilatkoztak, de azt elmondták, hogy nem tartják bölcs döntésnek a Vécsey-völgyi hulladékfeldolgozót, amiről sokan stábunktól értesültek először.

A borászok sem ismernek részleteket

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács titkára szintén nem tudott az üzemről. Fábián Imre az Alfahírnek azt mondta:

„Semmiféle tájékoztatást nem kaptunk, nem volt hivatalos megkeresés az üggyel kapcsolatban.”

Fábián szerint ebben benne van az is, hogy szőlőtulajdonosok sem tettek bejelentést, azaz nem emeltek panaszt náluk.

Ahogy az elektronikushulladék-feldolgozóról, úgy a helyi népszavazásról sem hallottak túl sokan, amit az üzem ellen kezdeményezett az Egységben a Városért Egyesület. Az egyesület mögé beálltak Eger ellenzéki önkormányzati képviselői, a szervezet színeiben indul ősszel Mirkóczki Ádám a polgármesteri posztért. Egyelőre a Nemzeti Választási Iroda előtt van a kérdés.

Az ügyben kerestük az Al-Cu Service Kft.-t is, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

 

Történelmi borvidék közepére hulladékfeldolgozót?

Elektronikai hulladékfeldogozó rendezkedett be az egri borvidéken. A város fideszes vezetése kézzel-lábbal tiltakozik, mondván ők nem ezt akarták, az egriek legtöbbje ellenzi a hulladékfeldolgozót. A cég közölte, ha kell perre is megy. Népszavazás jöhet. Kövessen minket a legfrissebb videókért! Facebook: https://www.facebook.com/nemzetitv Youtube: https://youtube.com/user/nemzeti1tv Instagram: https://www.instagram.com/nemzeti1tv/ Web: https://www.n1tv.hu