Megbüntették a fideszes polgármestert, aki lekapcsolta Szécsényben az internetet

Megbüntették a fideszes polgármestert, aki lekapcsolta Szécsényben az internetet

Pénzbüntetésre ítélte a Balassagyarmati Járásbíróság Stayer Lászlót, Szécsény fideszes polgármesterét, mert 2015 nyarán lekapcsolta a város internetszervereit – írja a 24.hu.

Az ítélet szerint 1 millió 250 ezer forint büntetést kell fizetnie közérdekű üzem működésének a megzavarása miatt.

A lap idézi a vádiratot, eszerint „Stayer 2015. július 6-án magához vette az önkormányzati épület alagsori helyiségében lévő szerver szoba kulcsát, majd az ott elhelyezett, működő szerver áramellátását ellátó kismegszakítókat szándékosan lekapcsolta. Ezzel megszakította a Szécsény Város Önkormányzata tulajdonában lévő – de egy internetszolgáltató által üzemeltetett – szélessávú Internet-hálózat működését”.

A következő 9 órában a város internet nélkül maradt, de ami ennél is súlyosabb, hogy megszűnt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat távközlési adatforgalma Szécsényben (...) megbénult a Szécsényi Rendőrkapitányság informatikai rendszere, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Szécsényi Járási Hivatalának a működése, a Szécsényi Katasztrófavédelmi Örs és az Országos Mentőszolgálat csak rádión kapta meg a riasztásokat, valamint leállt a Szécsényi Közös önkormányzati Hivatal informatikai rendszere, továbbá az e-MultiCoop Szövetkezet internetes adatforgalma is, mely jelentős zavart okozott a közintézmények, közhivatalok működésében”.

A polgármester egy vita elfajulása miatt döntött úgy, hogy egy kis időre megvonja a várostól az internetet és nem érezte magát emiatt bűnösnek.