A Jobbik átfogó megoldási javaslatokat kínáló európai parlamenti programot ajánl

A Jobbik átfogó megoldási javaslatokat kínáló európai parlamenti programot ajánl

Az EP-választásra május 26-án kerül sor.

Négy hét múlva, május 26-án tartják az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választását. A választást március 1-jén írta ki Áder János köztársasági elnök. Ahogy azt szombaton megírtuk: már most annyi magyar jelezte, hogy külföldről adná le szavazatát, mint 2014-ben a jelentkezési határidő lejártakor.

Bencsik János országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke vasárnapi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormánypárti médiában

„harsogó propaganda hirdeti, hogy »Megállt az elvándorlás hazánkból«, és »Hazajönnek külföldről a magyarok« , a valóság ezzel szemben az, hogy tavaly csak Németországban több magyar gyermek született, mint egész Nógrád megyében.”

A jobbikos politikus szerint, bár az elvándorlás valós mértékéről csak becsléseink vannak, jelenleg közel egymillió ember keresi a boldogulást hazájától távol, és fiatalok további százezrei tervezik a kivándorlást.

Bencsik János azt írta: a Jobbik európai parlamenti programja átfogó megoldási javaslatot kínál az uniós támogatáspolitika reformjára, a nyugati és keleti tagállamok közötti bérszakadék csökkentésére, valamint az uniós pénzekkel való visszaélések szankcionálására.

„Május 26-án válasszuk az igazságosabb és szolidárisabb Európát, szavazzunk egy szabadabb és élhetőbb Magyarországra!”

- zárta vasárnapi közleményét a jobbikos politikus.

Az EP-választás listaállításához legalább 20 ezer választópolgár aláírásával hitelesített ajánlásra volt szükséges, a Nemzeti Választási Bizottság kilenc listát vett nyilvántartásba. Mandátumot az a párt kaphat, amelyik a voksoláson több szavazatot kapott, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat öt százaléka. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. 

A szavazólapon a következő sorrendben szerepelnek a listák:

  1. MSZP-Párbeszéd,
  2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  3. Jobbik Magyarországért Mozgalom,
  4. Fidesz-KDNP, 5. Momentum Mozgalom,
  5. Demokratikus Koalíció,
  6. Mi Hazánk Mozgalom,
  7. Magyar Munkáspárt,
  8. Lehet Más a Politika.

A megszerezhető mandátumok száma megegyezik az Európai Parlamentben Magyarországnak fenntartott képviselői helyekével; a májusi választáson 21 képviselői helyre küldhet képviselőt Magyarország.