Elromlott a lift, ölben cipelik a betegeket a mátészalkai kórházban

Elromlott a lift, ölben cipelik a betegeket a mátészalkai kórházban

A mátészalkai kórház belgyógyászati osztályán az első emeleten az általános esetek kapnak helyet, a másodikra a legsúlyosabb betegek kerülnek. A lift viszont elromlott, a beteghordók és a hozzátartozók ölben viszik a lépcsőn a betegeket, a Blikk szerint a helyzet már hetek óta ilyen, mert Ukrajnából várnak alkatrészt a felvonóhoz.

"A nagymamám 84 éves, 90 kiló, járókerettel jár, gyakran kerül kórházba. A mátészalkai intézmény esik a legközelebb a lakhelyünkhöz, amikor rosszul lesz, idehozzák. Ám mivel daganattal küzd, rendszeresen át kell szállítani Nyíregyházára vizsgálatra. Legutóbb döbbenten vettük észre, hogy a lift elromlott. A második emeleten volt a mama kórterme, ahova én és a beteghordó vittük fel ketten. Nálunk még a látogatásban is problémát okozott a lift: az anyukám nehezen tud járni, és a sok lépcsőzés miatt nem tudta mindennap meglátogatni a haldokló édesanyját"

- mondta a Blikknek az egyik beteg hozzátartozója.

Kamarás Péter jogász kifejtette a lapnak, hogy a betegszállítás szabályozott folyamat, sérülhet a betegek emberi méltósághoz való joga is, így akár bírósági ügy is lehetne a történetből.

Az intézmény sajtófőnöke szerint kórháztól független tényező, hogy eddig nem érkezett meg az alkatrész és szakembereket kértek fel, hogy vizsgálják meg egy második lift kialakításának lehetőségét.

A családvédelmi akcióterv után jöhet a kórházak bezárása | Alfahír

A Jobbik országgyűlési képviselője, Lukács László György szerint gyanús, hogy a kormány ezidáig nem reagált arra, hogy a Fideszhez közel álló Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea korábban úgy fogalmazott: "egy Magyarország méretű országban nincs szükség ennyi aktív ellátást nyújtó kórházra".