Jobbik: nemzetpolitkai válsághelyzet van, azonnal lépni kell!

Jobbik: nemzetpolitkai válsághelyzet van, azonnal lépni kell!

Magyarellenes támadások szerte a Kárpát-medencében. 

Az elmúlt időszakban hosszú évek óta példátlan támadások érték az elszakított magyar közösségeket, ezért a Jobbik szerint "nemzetpolitikai válsághelyzet" alakult ki. 

Bencsik János, a párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett a közelmúlt egyre aggályosabb kárpát-medencei eseményeire: 

  • Felvidéken betiltották a Himnusz nyilvános éneklését
  • Kárpátalján az új ukrán nyelvtörvény korlátozza súlyosan a magyarság legalapvetőbb jogait
  • Erdélyben súlyos bírságokat szabnak ki magyar nyelvű feliratokért és a székely zászló használatáért, újabb támadások érik a marosvásárhelyi katolikus líceumot, Bekes Istvánt és társait koncepciós per nyomán bebörtönözték
  • Délvidék magyarlakta településeire folyamatosan telepítik be a koszovói muszlim lakosságot.

Bencsik a magyarellenesség legutóbbi döbbenetes példájaként az úz-völgyi magyar katonatemető  román emlékhellyé alakítását említette. Hozzátette: a Jobbik már 2011-ben figyelmeztetett, hogy az erdélyi katonai temetőkben egyre több helyen cserélik ki a magyar sírokat románra. Hende Csaba hadügyminiszter akkor azt ígérte, a kormány fel fog lépni ez ellen, ám az elmúlt nyolc évben ez a gyakorlat tovább folytatódott – mutatott rá a politikus. 

Bencsik János szerint mostanra

"nemzetpolitikai válsághelyzet alakult ki, amely azonnali és határozott lépéseket követel."

A Jobbik ezért kezdeményezi a Nemzeti Összetartozás Bizottságának rendkívüli összehívását. Ehhez öt képviselő támogatása szükséges. Bencsik elmondta: a testület három ellenzéki tagja – rajta kívül a szintén jobbikos Brenner Koloman, illetve az MSZP-s Molnár Zsolt – már jelezte: egyetért a kezdeményezéssel, így a 

a Fideszen múlik, hogy a bizottságot összehívják-e.


Megjegyezte: mindezek a jogtiprások talán meg sem történhettek volna, ha az elszakított magyarság kollektív nemzetiségi jogai, önrendelkezése biztosítva lenne. Ez a Jobbik EP-választési programjában kiemelten fontos célként szerepel – tette hozzá.