A magyar-román állampolgárok kettős szavazásának megakadályozását sürgetik Romániában

A magyar-román állampolgárok kettős szavazásának megakadályozását sürgetik Romániában

A magyar-román kettős állampolgárok kettős szavazásának megakadályozását kérte a május 26-i EP-választáson Viorica Dancila román miniszterelnöktől Eugen Tomac, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt elnöke.

A Traian Basescu volt államfő által alapított párt vezetője Facebook-bejegyzésében azt sérelmezte, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke április elején az EP-választási felkészülésről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. Tomac érthetetlennek nevezte az RMDSZ és Fidesz közötti "választási együttműködést", tekintettel arra, hogy minden uniós állampolgár csak egyszer szavazhat az EP-választáson.

Az ellenzéki pártvezér szerint a román kormánynak meg kell akadályoznia, hogy a mintegy félmillió magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyar - a Romániában leadott szavazata után - a magyarországi pártlistákra is voksoljon a romániai magyar külképviseleteken, vagy akár úgy, hogy május 26-án "átszállítják" e célból Magyarországra.

Tomac kifejtette: Romániában fontos előrelépés volt a többes voksolás megakadályozására a voksolók személyi azonosító számát valós időben regisztráló informatikai rendszer bevezetése, de ez a rendszer nincs összekapcsolva egy hasonló magyarországi adatbázissal és nem képes kiszűrni a kettős állampolgársággal rendelkezők esetleges visszaéléseit.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján elérhető tájékoztatás szerint Magyarországon, az ország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, valamint az EU más tagállamainak magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárai voksolhatnak, amennyiben nyilatkozatot tettek arról, hogy választójogukat Magyarországon kívánják gyakorolni.