A Fidesz a dolgozók tömeges elüldözésével képzeli el az "áramvonalas" közigazgatást

A Fidesz a dolgozók tömeges elüldözésével képzeli el az "áramvonalas" közigazgatást

Attól lesz könnyebb az ügymenet, ha nincs aki elvégezze?

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese írásban szeretett volna választ kapni Orbán Viktor miniszterelnöktől arra, hogy a kormány mégis mikor számolja föl a közszférában saját maga által létrehozott válsághelyzetet. A válasz igazán fideszesre sikeredett.

Orbán Viktor valószínűleg túlságosan rangon alulinak érezte, hogy olyan piszlicsáré kérdésekkel fárassza magát, mint hogy két hónap alatt több ezer ember hagyta és hagyja ott jelenleg is a közszférát, mert a kormány

  • 25 napról 20 napra csökkentette az alapszabadságukat,
  • az ebédszünet fél órája már nem számít bele a munkaidejükbe, de ami a legfájóbb, hogy
  • már a túlóráikat sem fizetik ki.

"Ez nem közszolgálat, ez már közrabszolgaság" | Alfahír

A központi és a területi közigazgatásban összesen 2500-an kérték felmentésüket.

Nagy eséllyel ezért passzolta le inkább a válaszadás megterhelő feladatát Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának, aki azzal igyekezett megnyugtatni Gyöngyösi Mártont, hogy a kormány

"csak a feladatok által indokolt létszámú közigazgatási apparátust" akar működtetni.

Szerinte pedig csak a fent felsorolt intézkedésekkel lehet sikeres "egy áramvonalas, hatékonyan működő közigazgatás kialakítása, amely ahelyett, hogy megnehezítené az ügyintézést, támogatja az állampolgárokat és a vállalkozásokat".

Sőt, szerinte az ilyen okvetlenkedéssel, amit a Jobbik elnökhelyettese meg merészelt engedni magának, Gyöngyösi

indirekt módon a bürokrácianövelését javasolja.

Gyöngyösi szerint az államtitkár válasza olyan mértéktelen cinizmusról tesz tanúságot, amely teljességgel egybevág Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselőjének a közszférában foglalkoztatottakkal kapcsolatos, elhíresült nyilatkozatával:

"Ne csináljunk már Krisztusból bohócot! (...) Az emberek – induljunk már ki ebből! – nagyon-nagyon jelentős részben örömmel dolgoznak ott, ahol dolgoznak, van egy szakmai végzettségük, nem munkahelyüknek, hanem hivatásuknak tekintik. És lehet, hogy 8:15-re kellene hivatalosan beérniük, de 7:50-kor bent vannak, és lehet, hogy 16:45-kor elmehetnének, de ha van elvégzendő munkájuk, akkor 17:30-kor, sőt, 18:15-kor is ott vannak a cégnél."

A Jobbik második embere rámutat, hogy ezek szerint a Fidesz a bürokráciacsökkentést nem a sokszor felesleges adminisztráció csökkentésével, indokolatlan ügymenetek és eljárások megszüntetésével képzeli el, hanem oly módon, hogy

"olyan munkakörülményeket teremtenek a közszférában dolgozók számára, amelyeket ezen személyek vállalhatatlannak tartanak", így végül pályaelhagyásra kényszerülnek.

Válaszában a jobbikos képviselő emlékeztetett, hogy az államtitkár - és lényegében Orbán Viktor -  arra is elfelejtett válaszolni, vajon mit gondol Deutsch Tamás magyar munkavállalókat megalázó, a túlóra-rabszolgaságot helyeslő hozzászólásáról, amit azóta sem vont vissza, sőt még meg is erősített:

Deutsch Tamás fenntartja, hogy a magyarok imádnak túlórázni, és " hihetetlen ostobaság ", ha ezt valaki kizsákmányolásnak érzi

Ami az izgalmak elmaradását illeti, sajnos az előérzetem maximálisan bejött. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán megrendezett, vita helyett leginkább egymás mellett történő elbeszélésbe hajló, legfeljebb személyes ekézésekkel tarkított eszmecsere nem az adrenalinpumpáló izgalmak estjeként vonul majd be a történelembe.