Angela Merkel: A Néppárt soha nem fog együttműködni a radikális jobboldallal

Angela Merkel: A Néppárt soha nem fog együttműködni a radikális jobboldallal

A német kancellár nem díjazta Orbán és Salvini násztáncát.

Angela Merkel német kancellárt nigeri útján érte a hír, hogy Orbán Viktor arra vágyik, hogy az Európai Néppárt szorosabbra fűzze viszonyát az olasz kormánypárttal, a Ligával és az általa kovácsolt jobboldali szövetséggel.

A kancellár kijelentette, hogy teljes mértékben egyetért Manfred Weberrel, az EPP csúcsjelöltjével, aki szerint

a néppárt semmilyen módon nem fog együttműködni a radikális jobboldali pártokkal a május végi európai parlamenti választások után.

Merkel továbbá emlékeztette a nyilvánosságot, hogy annak a Fidesznek, aki ezt az együttműködést szorgalmazza, jelenleg fel van függesztve a néppárti tagsága. Korábban a Merkelt a CDU élén váltó Annegret Kramp-Karrenbauer német lapoknak azt nyilatkozta, hogy

ha Orbán még inkább eltávolodik az EPP-től, nem lesz visszaút számára és a Fidesz számára.

Salvini: „Az a célunk, hogy meghatározóak legyünk" | Alfahír

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter csütörtöki találkozója után közös sajtótájékoztatóra került sor. Az olasz politikus megbeszélést folytatott a magyar kormányfővel a Karmelita kolostorban, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: nem az illegális bevándorlók újraelosztására van szükség Európában, hanem olyan Európa kell, amely megvédi a határait a tengeren és a szárazföldön.