Jobbik: bérezésben a cselédsorból a középmezőnybe kell lépni

Jobbik: bérezésben a cselédsorból a középmezőnybe kell lépni

A Jobbik alelnöke azt nevezte az európai parlamenti (EP-) választás igazi tétjének pénteki sajtótájékoztatóján, hogy sikerül-e a cselédsorból az uniós középmezőnybe ugraniuk a Magyarországon fizetett béreknek az elkövetkező időszakban.

Z. Kárpát Dániel, aki a párt EP-képviselőjelöltje is, arról beszélt: a magyar bérek az Ausztriában, de a térség többi államaiban fizetettekhez képest is leszakadóban vannak, holott a helyzet megoldása a Jobbik által javasolt - azonos munkáért egyenlő bért biztosító - bérunió lenne.
    
A felzárkózás eszközeit sorolva szükségesnek nevezte a multicégekkel kötött stratégiai megállapodások felülvizsgálatát annak érdekében, hogy ezeknél a munkaadóknál legalább a termelékenység növekedésének arányát kövesse a béremelés.
    
Szintén ide sorolta a nemzetközi cégeknek nyújtott támogatások rendszerének felülvizsgálatát, valamint azt, hogy ne törjék le a béreket külföldi vendégmunkások tömeges Magyarországra hozatalával. 
    
Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva évtizedes folyamatnak nevezte a magyar bérek felzárkóztatását, hangsúlyozva, nagyban csillapítaná a Magyarországról induló kivándorlást, ha a hazai fizetések elérnék az uniós átlag négyötödét.