A bírák szerint Kövér László politikai elvárásokat fogalmazott meg velük szemben

A bírák szerint Kövér László politikai elvárásokat fogalmazott meg velük szemben

Kövér László, az országgyűlés elnöke a magyar bírák függetlenségét garantáló törvény 150. évfordulóján például arról beszélt, hogy

„150 esztendővel ezelőtt az volt a kérdés, hogy a magyar állam akarja-e biztosítani a bírák függetlenségét. A jövőre nézve a kérdés az, hogy a magyar bírák a maguk részéről akarják-e biztosítani az állam függetlenségét. (...) Önök, tehát a bírák mindig csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az. (...) korunk jogászainak és politikusaink változatlanul maguknak kell eldönteniük, hogy milyen értékek védelmére kelnek, kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára.”

Marosán György beszélt úgy a bíróságokról '57-ben, mint Kövér László a bírói függetlenség napján

A közigazgatási bíróságok ötletének felvetése óta vádolják azzal a kormányt, hogy valójában a független igazságszolgáltatás felszámolása a céljuk. Kövér László ezt a vitát a mai napon lezárta: beismerte, hogy igen, tényleg ezt akarják. Meg is indokolta, hogy miért, gondolatait pedig a magyar jogtörténet olyan klasszikus óriása ihlette, mint Marosán György.

A Magyar Bírói Egyesület erre úgy reagált, hogy "a Parlament épületébe ünnepelni jöttünk, de csalódnunk kellett", a beszédek "nem ünneplik a bírói ethoszt, a bírói függetlenséget, hanem épp ellenkező hatást váltanak ki", valamint "semmilyen ideológiai színezetű támadást, semmilyen burkolt vagy nyílt befolyásolást, de az ilyen tartalmú gondolatokat sem fogadhatjuk el. Ezt minden bírónak határozottan és egyértelműen vissza kell utasítania."

Szerintük Kövér László

„az ünnep apropóján így nem épített, nem méltatott, hanem megfogalmazta a bírói karral szemben támasztott mai politikai elvárást, figyelmen kívül hagyva ősapáink üzenetét.”

(444