Lenyúlták az uniós pénzt - letöltendőt kaptak

...

Nem, ne örüljön, nem az történt, amire Ön gondolt.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt egy embert letöltendő, egyet felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Fővárosi Törvényszék. A Központi Nyomozó Főügyészség súlyosbításért fellebbezett.

A főügyészség közleményéből kiderült: egy kifejezett erre a célra alapított cég 2009-ben döntően orvosi diagnosztikai eszközök beszerzését célozva több mint 200 millió forint összegű támogatás megszerzésére nyújtott be pályázatot.

Az elkövetők az érintett eszközöket egy külföldi cégtől vásárolták meg, majd azokat a támogatás elszámolása érdekében túlárazva, közel négyszeres áron szerepeltették a pályázatban. Hogy ez ne legyen elég, a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül a saját részükre utaltatták vissza.

Az orvosi műszerek működtetésére egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot létesítettek, az eszközöket azonban a célnak megfelelően sohasem használták.

A cselekménnyel az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak okozott kár mintegy 182 millió forint, míg a magyar költségvetést ért kár több mint 32 millió forint volt.

A két vádlott a cég vezetését ténylegesen ellátó személy, valamint az ötlet kidolgozója. A Fővárosi Törvényszék az ügyészi végindítványnak megfelelően megállapította a vádlottak bűnösségét, és egyiküket végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, a másik vádlottat pedig – aki a bűncselekménnyel okozott kárt időközben teljes egészében megtérítette – felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A tárgyaláson jelen lévő ügyész az egyik vádlott esetében hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás, a másik vádlott vonatkozásában pedig a felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett.