Trump elítélte a Facebookot

Trump elítélte  a Facebookot

Donald Trump amerikai elnök bírálta a hét végén a közösségi médiát működtető cégeket, gyakorlatilag a Demokrata Párt eszközének nevezte őket, miután a Facebook vezetése gyűlöletbeszéd miatt kitiltotta a portálról Louis Farrakhant, az Iszlám Nemzete nevű amerikai szervezet vezetőjét és több más, szélsőjobboldali publicistát.

Az amerikai elnök közölte, hogy "alaposan figyelni fogja az amerikai állampolgárok cenzúrázását a közösségi médiában". Ezt a bejegyzését többször megismételte pénteken és szombaton. Korábban már kifejtette, hogy szerinte e cégek elfogultak a konzervatívokkal szemben, többeket - név szerint megnevezte, hogy kiket - igazságtalanul tiltottak ki. Az érintett társaságok visszautasították a vádat akkor. 

A Facebook az elsősorban zsidóellenes megnyilvánulásairól hírhedt Louis Farrakhan mellett kitiltotta platformjairól (a hozzá tartozó Instagramról is) Alex Jones és Milo Yiannopoulos szélsőjobboldali publicistákat is, akik az FB megítélése szerint összeesküvés-elméleteik miatt váltak méltatlanná arra, hogy publikálhassanak. Alex Jones Infowars című portálját 2018 augusztusában már eltávolította az FB, de az Instagramról mostanáig nem.

Az óriásvállalat szóvivője közleményt adott ki csütörtökön, amelyben hangsúlyozta:

"Ideológiai tartalmuktól függetlenül mindig betiltottuk azokat a személyeket és szervezeteket, akik és amelyek erőszakot és gyűlöletet hirdetnek vagy támogatnak. Széles körben vizsgáljuk e szabály potenciális megszegőit, és ez vezetett mai döntésünkhöz az említettek oldalainak eltávolításáról." 

A Facebook korábban ígéretet tett arra, hogy erőteljesebben lép fel a platformjain megjelenő gyűlöletbeszéd ellen, miután különböző emberjogi szervezetek már két év óta - lényegében a virginiai Charlottesville városban történt összecsapások óta - erre ösztökélik a közösségi platformok működtetőit. Ennek megfelelően az FB idén márciusban a fehérek felsőbbrendűségét hirdető személyeket és szervezeteket tiltott ki.