Theresa May megállapodást szeretne a Munkáspárttal

Theresa May megállapodást szeretne a Munkáspárttal

Egyre közelebb a megoldás?

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) ügyében fennálló nézeteltérések félretételére és megállapodásra szólítja fel a legnagyobb ellenzéki erőt, a Munkáspártot vasárnapi cikkében Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök, elismerve, hogy saját politikai hátországában nincs meg a kellő számú szavazat a kilépési feltételrendszer parlamenti elfogadásához.

May a Mail on Sunday című tömeglapban közölt írásában felidézi, hogy nem tudott elégséges számú képviselőt megnyerni az Európai Unióval novemberben elért, az alsóház által azonban háromszor is elutasított Brexit-megállapodás elfogadtatásához.

"Sajnálatos módon el kell fogadnom azt a tényt, hogy nincs jele változásnak ebben a helyzetben"

- írta a brit kormányfő.

Theresa May felidézi azt is, hogy a Konzervatív Párt és a Munkáspárt egyaránt veszteségeket szenvedett a csütörtökön tartott részleges angliai helyhatósági választásokon. May szerint a választóknak egyértelműen elegük lett abból, hogy a két nagy párt képtelennek bizonyult az EU-tagságról tartott 2016-os népszavazás döntésének teljesítésére.

Theresa May még április elején jelentette be, hogy a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet feloldása végett

kész Jeremy Corbynnal, a Munkáspárt vezetőjével közösen kidolgozni egy olyan tervet, amelynek alapján Nagy-Britannia rendezett módon tudna kilépni az Európai Unióból.

Sir Keir Starmer, a munkáspárti árnyékkormány Brexit-ügyi miniszterjelöltje, azonban már a tárgyalássorozat kezdete előtt jelezte, hogy a Munkáspárt a megbeszélés napirendjére akarja venni az újabb EU-népszavazás kiírását és az állandó jellegű vámuniós viszonyrendszer kialakítását az EU-val.

A konzervatív párti kormány eddig mindkét lehetőséget mereven elvetette, és az eddigi tárgyalások érdemi eredményt nem hoztak.

Theresa May elismeri, hogy vannak nézeteltérések a két párt között az Európai Unióhoz fűződő jövőbeni kapcsolatok mikéntjéről, a kormányfő szerint ezért mindkét fél részéről kompromisszumra van szükség a megállapodás elérése végett.

A brit kormányfő azt javasolja Jeremy Corbynnak, hogy ennek érdekében tegyék félre nézetkülönbségeiket, és jussanak egyezségre a Brexit ügyében.

Egy másik vasárnapi konzervatív brit lap, a The Sunday Times a tárgyalásokhoz közeli forrásait idézve azonban azt írta, hogy a formálódó kompromisszumos tervek szerint 2022-ig, a következő nagy-britanniai parlamenti választások évéig fennmaradna egyfajta vámegyüttműködési viszonyrendszer az EU-val. Emellett Nagy-Britannia a kétoldalú áruforgalomban széles körben érvényesítené az EU egységes belső piacának szabályrendszerét, és rögzítené saját jogrendszerében az uniós munkavállalói jogokat.

John McDonnell, a Munkáspárt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette ugyanakkor, hogy a Munkáspárt nem ideiglenes, hanem állandó jellegű és átfogó vámuniós viszonyrendszert akar fenntartani az EU-val, mivel a brit üzleti szektornak nem csupán néhány hónapnyi bizonyosságra van szüksége.