Moszkva szerint az amerikaiaknak, Washington szerint az oroszoknak kell távoznia Venezuelából

Moszkva szerint az amerikaiaknak, Washington szerint az oroszoknak kell távoznia Venezuelából

Ismét üzengetett egymásnak a két nagyhatalom a polgárháború sújtotta dél-amerikai ország, Venezuela ügyében. Az már a korábbi nyilatkozatokból kiderült, hogy a Nicholas Maduro diktátort támogató Oroszország és az ellenzék mögé beálló Egyesült Államok is azon az állásponton van, hogy a térségből a másiknak kell kivonulni.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója a Fox Newson beszélt arról, hogy hétfői finnországi találkozójukon jelzi majd Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, hogy "minden országnak, beleértve Oroszországot is, távoznia kell Venezuelából". Rögtön ezután az MTI beszámolója alapján arról beszélt, hogy a Trump-kormányzat "egy sor megoldást" készít elő a venezuelai politikai helyzet rendezésére, ugyanis szerinte csak idő kérdése, hogy Nicolás Maduro, Venezuela elnöke mikor távozik a hatalomból. 

Nem kellett sokat várni az orosz válaszra: miután Moszkvában fogadta a venezuelai külügyminisztert, Szergej Lavrov arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy mondjanak le Nicolás Maduro venezuelai elnök erőszakos megdöntéséről.

    "Felszólítjuk az amerikaiakat és minden támogatójukat, hogy mondjanak le felelőtlen terveikről és kizárólag a nemzetközi jog keretei között cselekedjenek, ahogy azt két nappal ezelőtt (Vlagyimir) Putyin (orosz) elnök (Donald) Trump (amerikai) elnöknek mondta" 

Az orosz tárcavezető rarra célzott: Trump a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése közepette nem hangoztatta azt, hogy szándékában állna beavatkozni Venezuelában. Leszügezte, hogy Moszkva szolidáris a caracasi vezetéssel a Maduro megdöntésére irányuló "cinikus kampány" közepette. Kiemelte azt is, hogy csak a venezuelaiak jogosultak dönteni saját hazájuk jövőjéről.

Venezuelában található a világ legnagyobb kőolajkészlete, de Maduro vezetése alatt gyakorlatilag csődbe ment, az ezt eredményező élelmiszer- és háztartásicikk-hiány miatt több száz ezren hagyták el az országot. Ugyan az ellenzék többséget szerzett a 2015-ös parlamenti választáson, a diktátor ennek ellenére is ragaszkodik a hatalomhoz, ami több száz halálos áldozattal járó tüntetéshullámot eredményezett.