A miniszter sem tudta megcáfolni, hogy kamuval kampányol a Fidesz

Nem tudja adatokkal alátámasztani a kormány, hogy a migráció miatt lesz kevesebb pénz a mezőgazdaságra a következő EU-s pénzügyi ciklusban. Nagy István agrárminisztert egy ellenzéki politikus kérdezte annak a fideszes kampányszlogennek a megalapozottságáról, amely úgy szól: "Brüsszelnek az a terve, hogy a gazdák támogatására fordított forrásokat átcsoportosítja a bevándorlás támogatására".

A tárcavezető azonban nem tudott olyan adatokkal szolgálni, amely egyértelművé tette volna, hogy a migráció és az agrártámogatások csökkenése összefügg, helyette a már ismert számsorokat küldte meg, amelyek valóban azt mutatják, hogy kevesebb pénz jut a mezőgazdaságra, de nem a migráció miatt.

A fideszes meséket már korábban cáfolta az Európai Bizottság. Az agrártámogatások csökkenésének a szervezet szerint a többi közt az az oka, hogy az EU-s költségvetéshez nagyban hozzájáruló Egyesült Királyság várhatóan elhagyja az EU-t, és a tagállamok más prioritásokat - környezetvédelem, fiatalok, innovációk - határoztak meg a 2021–2027 közötti időszakra.